Recensie | Thomas Olde Heuvelt – Leerling Tovenaar Vader en Zoon

Als de dood een gat geslagen heeft in het leven van de jonge Travis Lauper, ontmoet hij Buster Chavez. De man leert hem met het de dood van zijn vader om te gaan en weer de golven te temmen.
Travis surft, wordt een surfkampioen en heeft weer plezier in het leven. De hulp van Buster heeft echter wel een prijs, al duurt het een poosje voor het Travis duidelijk wordt.
Het is twintig jaar later als Travis erachter komt dat hij dodelijk ziek is. Zijn vrouw kampt met kanker en met hun zoon blijkt ook niet alles goed te gaan. De dood loert op het echtpaar en ze vrezen voor de toekomst van hun zoon. Travis beseft dat zijn gezondheidsprobleem zijn oorsprong heeft bij de ontmoeting met Buster. Hij gaat op zoek naar de indiaanse tovenaar-sjamaan om antwoorden te zoeken. Als hij hem vindt, blijkt dat de wensen die hij twintig jaar geleden mocht doen verstrekkende gevolgen hebben. Om zijn zoon een bestaan als wees te besparen probeert de stervende Travis alles wat in zijn vermogen ligt terwijl hij verwikkelt raakt in een dans met de dood zelf. Hij wordt een doodtarter.

Na de introductie van de tovenaar en de stap naar het heden in het tweede hoofdstuk, loopt het verhaal wat stroever. Van echte spanning is geen sprake en het verhaal heeft meer weg van een literaire roman met veel drama. Langzaam wordt je meegesleept in het leven van Travis en Sharon waarbij de magische elementen beetje bij beetje in het verhaal verweven worden. De opbouwende spanning komt tot een subliem hoogtepunt met veel magie, horror en spanning.
Thomas Olde Heuvelt zet Travis met een interessant personage neer. Het is een vechter en de man gaat letterlijk door tot de dood. Zijn vrouw Sharon overtreft hem. Haar gevecht tegen kanker en de innerlijke strijd om de acceptatie van deze ziekte is bijna nog sterker dat het verhaal van Travis. In het verhaal vind je de ouderlijke liefde voor Luke, hun zoon die zich steeds vreemder gedraagt en de bezorgdheid die deze liefde met zich mee brengt.
In het boek komen situaties voor die enigszins onduidelijk zijn. Het herlezen verduidelijkt veelal, maar niet altijd. Olde Heuvelts schrijfstijl is luchtig en rijk door zijn uitgebreide woordenschat. Ondanks de lange zinnen die de spanning soms verbreken, leest het boek vlot. Voordat je het weet zit je midden in de zinderende climax.

Dat het fantasy- en horrorgenre een breed raakvlak heeft, bewijst Olde Heuvelt in dit boek. Al komen er niet echt fantastische elementen in voor, magisch is het wel. Het verhaal is misschien niet wat het doorsnee fantasielezend publiek verwacht, maar het is zeker een aanrader om te lezen. En naast de indruk die het verhaal achterlaat, zal de lezer voor altijd anders tegen een mortuarium aankijken.
(Marieke Mater)


Leerling Tovenaar Vader en Zoon
Thomas Olde Heuvelt
Prijs boek: € 19,95
Prijs ebook: € 14,95
ISBN: 978-90-245-2818-9

Leave a Comment