Recensie | Thomas Olde Heuvelt – HEX

HEXDe bevolking uit het doorsnee dorpje Beek blijkt gebukt te gaan onder een bijzondere plaatselijke verschijning: die van Katharina van Wyler, bijgenaamd ‘de Wylerheks’. De dame, geketend en met dichtgenaaide ogen en mond, verschijnt te pas en te onpas in het dorpje, dit tot grote ergernis van de inwoners, de Gemeenteraad en van Robert Grim, die in naam van AIVD probeert haar bestaan geheim te houden voor Nederland en de rest van de wereld. Waarom de bevolking van het dorpje niet gewoon de spullen pakt en vertrekt? Omdat iedereen die zich gedurende lange tijd buiten Beek waagt, onherroepelijk zelfmoord pleegt. Timo de Graaff is één van de jongeren uit het dorp die het zat is dat zijn mobiel en laptop gecontroleerd worden en hij zijn vriendinnetje van buiten het dorp de waarheid niet kan vertellen. Samen met enkele vrienden probeert hij meer over Katharina te weten te komen, met onvoorziene gruwelen tot gevolg…

Thomas Olde Heuvelt waagt zich met HEX aan horror van hoog niveau. Met name de eerste helft van het boek bezorgt de lezer kippenvel en koude rillingen, waarbij de spanning subtiel wordt opgewekt door met angst en suggesties te spelen. Al snel rijst het idee dat Katharina veel meer is dan een huiskamerspook: deze dame heeft bedoelingen. Die komen aan bod in de tweede helft, waarin suggestie plaatsmaakt voor ijskoud realisme en ten slotte losbarst in een orgie van wanstaltigheden waarbij Dante’s Hel een kinderpartijtje lijkt. Niet voor zenuwpezen of voor lezers met een zwakke maag dus: in Olde Heuvelts vocabulaire is geen ruimte voor nuances.

De lezer zou beter moeten weten dan al te veel van de inwoners van Beek te gaan houden. Dat is echter onvermijdelijk: van de pathetische Gemma van de slagerij, de vuilak-met-een-gouden-hart Robert Grim tot aan de familie De Graaff – met allemaal bouw je een band op die onherroepelijk kapot geslagen zal worden.

Het einde laat veel open. Het is jammer voor wie hoopte te ontdekken of de ratio het werkelijk heeft afgelegd tegenover het bovennatuurlijke. De keuze is echter logisch, want hiermee ben je er als lezer van verzekerd dat Katharina van Wyler je nog veel slapeloze nachten zal bezorgen (waarvan akte).

Voor eenieder die Stephen King als een afgod aanbidt, doet zich een nieuwe profeet aan: Thomas Olde Heuvelt bundelt het beste van twee soorten horror in de achtbaan die HEX heet.
(Rianne Werring)

Untitled-5
Titel: HEX
Auteur: Thomas Olde Heuvelt
352 pagina’s
Leeftijd: 15+
ISBN: 978-90245-6025-7
Uitgever: Luitingh Fantasy
Boek prijs: € 16,95
Eboek prijs: € 11,99

Leave a Comment