Recensie | Thomas Olde Heuvelt – Harten Sara

Sara Schrikkel is een bijzonder meisje van negentien. Ze ziet de wereld niet zoals de meesten van ons hem zien. Fantasy en werkelijkheid dreigen voor haar nog wel eens door elkaar te lopen. In de wereld van Sara is het nooit helemaal duidelijk wat er nou echt is en wat niet. En dan ontmoet ze Sem. Sem is een goochelaar en verliefd op Sara, terwijl Sara liever met Beesje knuffelt. Beesje is een mentaal wezentje bedacht en uitgevoerd door Sem waardoor Sara zich meer op haar gemak voelt. Als Sem besluit dat het tijd wordt dat Sara opgroeit vriest hij Beesje in, maar dat heeft meer gevolgen voor hun beiden dan ze voor mogelijk hadden kunnen houden.

Thomas Olde Heuvelt laat met Harten Sara definitief de term ‘horror hunk’ achter zich. Harten Sara is vervreemdend, magisch, op het randje vreemd en lijkt in de verste verte niet op Leerling tovenaar, Vader en Zoon. Wie een spannend horrorverhaal verwacht, komt bedrogen uit. Harten Sara trekt je mee in een vreemde, onwerkelijke wereld waarin niets is wat het lijkt, maar die iedereen zal herkennen uit dagdromen en soms ook nachtmerries.

Een ding dat wel hetzelfde gebleven is, is de vlotte schrijfstijl van Olde Heuvelt. Hij lijkt zichzelf overstegen te hebben met dit boek. Er zit zoveel vaart in dat je af en toe jezelf moet dwingen om niet te snel te lezen, omdat je anders dingen mist.

Naast het vervreemdende taalgebruik zit het boek nog eens vol met grapjes in de opmaak. Een boom gemaakt van smilies, dansende harlekijnmaskers en uitgelopen tekst. Alles om de wereld van Sara nog beter over te brengen. En dat lukt hem goed. Het is vervreemdend, pakkend en gewoon een mooi verhaal.

Toch slaat Olde Heuvelt soms een beetje té ver door in de wereld van Sara. Je moet constant op je hoede zijn voor Sara’s fantasy en daardoor zijn sommige dingen gewoon ronduit vaag en onduidelijk. Maar uiteindelijk voegt dat alleen maar toe aan de sfeer. Het is te hopen dat het volgende boek van Olde Heuvelt niet zo lang op zich laat wachten als Harten Sara.
(Stéphanie de Geus)


Harten Sara
Thomas Olde Heuvelt
Prijs: € 16,95
ISBN: 978-90-245-3236-0

4 Comments

 1. Tim de KW on May 23, 2011 at 13:45

  Mooie recensie. Er wordt niet teveel van het verhaal vrijgegeven, maar wel een duidelijk beeld van wat ons te wachten staat.
  Ik heb het boek twee weken geleden, gesigneerd, gekocht. Ik had toen net Leerling, Tovenaar, Vader & Zoon gelezen en was zeer te spreken over het talent van Olde Heuvelt. Ik zal dit boek, daarom niet te lang laten liggen, ben nu toch wel extra benieuwd!
  Maar eerst Station Perdido van China Mieville nog uitlezen.

 2. Eva Laiste on May 23, 2011 at 19:38

  Hier nog iemand die erg benieuwd is, en na deze recensie helemáál!

 3. admin on May 23, 2011 at 20:23

  Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties op het boek! Laat het ook zeker even weten hier

 4. […] om 15.00 geeft Thomas Olde Heuvelt in Selexyzboekhandel Donner in Rotterdam een lezing over Harten Sara, en het […]

Leave a Comment