Recensie | Terry Goodkind – 1e wet : Het Zwaard van de Waarheid

zwaard van de waarheidNa de gruwelijke moord op zijn vader, verschijnt een mysterieuze vrouw, Kahlan Amnell, in het leven van Richard Cypher. Ze is op de vlucht voor vier tot de tanden toe gewapende mannen. Wanneer Richard besluit haar te helpen, verandert zijn leven voorgoed. Samen met Zedd, een oude vriend van Richard, en Chase, een grenswachter, gaan ze de strijd aan tegen Darken Rahl, een machtige tovenaar uit D’hara, die gevaarlijke en duistere magie in het spel brengt om wereldheerschappij te verkrijgen. Richard wordt tot Zoeker benoemd en krijgt het bij deze positie horende magische Zwaard van de Waarheid in zijn bezit. Hij blijkt de enige te zijn die Darken Rahl kan verslaan. Zal het hem lukken?

Het Zwaard van de Waarheid is het eerste deel van de reeks De Wetten van de Magie, een reeks die door miljoenen lezers gevolgd wordt. Het is een spannend boek met een sterke verhaallijn. De focus ligt op de hoofdpersonages en deze zijn zeer goed uitgewerkt. Er is veel aandacht besteed aan karakterevolutie en inter-persoonlijke relaties waardoor het verhaal geloofwaardig is en je op bepaalde momenten bij de keel grijpt. Goodkind heeft de gave om je mee te zuigen in het verhaal. Het is alsof je er deel van uitmaakt en dat maakt het zeer moeilijk om het boek neer te leggen. Omwille van het uitgesproken geweld (martelingen, verkrachting, kannibalisme) is dit boek echter niet geschikt voor jonge lezers. Een aantal passages zijn zeer expliciet gewelddadig. Door de algemene opzet (goed versus kwaad) is het plot vrij voorspelbaar en toont het gelijkenissen met andere boeken binnen het genre, vooral met In de Ban van de Ring van J.R.R. Tolkien. Verder zijn sommige secundaire personages te uitgesproken slecht, waardoor hun geloofwaardigheid afneemt.

Toch is Het Zwaard van de Waarheid een zeer aangenaam boek om te lezen. Het verhaal gaat vooruit en de personages zijn boeiend. Het basisthema van het boek, namelijk enkelen opofferen voor het algemene belang, krijgt veel aandacht, soms op hartverscheurende wijze. Het is een aanrader voor mensen die houden van een lijvig, maar ontspannend fantasyboek.
(Stephanie Vranken)

Untitled-4

De Eerste Wet van de Magie – Het Zwaard van de Waarheid
Terry Goodkind
Pagina’s: 784
Leeftijd:
ISBN: 90-245-5722-4
Uitgeverij: Luitingh Fantasy
Boek prijs: € 19,95

Leave a Comment