Recensie | Tais Teng, Simone Ooms & Ineke Brussee – Eeuwig Tartessos

fd84581fc665a0e572fc56655f9e02ebd219cbafHet eiland Tartessos is op drift geraakt en zwerft door de tijd, om af en toe op te duiken in een tijdsvak tussen de Ijstijd en de 25ste eeuw, op een plek grenzend aan onze eigen wereld. In het centrum staat een berg waarop de Arganth woont, de leider van Tartessos, die de orde bewaakt. De rest van het eiland is opgedeeld in vier gebieden: het prehistorische Ivoorhaven; Klein Troje – deels Klassiek, deels Middeleeuwen, een stukje Renaissancistisch; Steampunkprovincie Tesla en het futuristische Yillidur. In korte verhalen komen bewoners en gewoonten van Tartessos en haar vier bijzondere steden tot leven. Niet zelden raken de personages uit Tartessos daarbij verstrikt in het web van de lineaire tijd. Neem bijvoorbeeld Helena uit Klein Troje, die besluit Tartessos achter zich te laten om een Griekse koning aan de haak te slaan, of Kasper uit hightechland Yillidur die tot zijn grote verwarring in het Duitsland van de achttiende eeuw achterblijft. Maar ook binnen de grenzen van Tartessos slagen de personages er niet altijd in om in hun eigen tijdvak te blijven.

Het klinkt heel ingewikkeld: drie auteurs, negentien verhalen, vier steden en twee verschillende tijdsstructuren die met elkaar interfereren. Je zou verwachten dat je als lezer wel bijna een studie in kwantummechanica moet hebben gedaan om aan dit boek te kunnen beginnen. Het tegendeel is echter waar: het boek is juist bijzonder overzichtelijk. De regels en wetten van Tartessos zijn goed uitgedacht, en ieder gedeelte – behorend bij een stad en dus bij een tijdsperiode – heeft een eigen introductie waarbij de boel nog eens uit de doeken wordt gedaan. En anders dan in de meeste reisgidsen kun je er vanuit gaan dat als er een paragraaf wordt gewijd aan ‘Religie, Dood en Erfrecht’ in stadsdeel Tesla, deze kennis je ook daadwerkelijk van pas gaat komen tijdens het lezen van de bijbehorende verhalen.

Het boek kwam tot stand naar aanleiding van een schrijfcursus, en de invloed van auteur Tais Teng op het eindresultaat is goed voelbaar: het boek ademt diens kenmerkende stijl waarin waanzinnigheden en fantasie op elkaar gestapeld worden en toch organisch aan blijven voelen. Dat er regelmatig van auteur wordt gewisseld, is zeker niet storend: alle drie beschikken over een vlotte pen en de stijlen zijn vergelijkbaar, wat het lezen nog meer vergemakkelijkt. Uitschieter onder de drie auteurs is Simone Ooms: één van de kortste verhalen uit de bundel, Bloedbroeders, is een waar pareltje en in haar cyclus over Albert van Tesla – het langste verhaal uit de bundel – worden de grenzen van Tartessos tot op het maximale opgerekt. Veel van de verhalen grijpen in elkaar: objecten of personages duiken meerdere malen op, waardoor Eeuwig Tartessos het gevoel krijgt van een roman, en meer is dan een verzameling losse verhalen.

Eeuwig Tartessos mag een geslaagd project heten: de gebieden van Tartessos lijken nog lang niet uitgeput en de bundel smaakt zeker naar meer. Een papieren versie is te bestellen via de website http://tartessos.aien-hime.com, een digitale versie is gratis te vinden op Smashwords.
(Rianne Werring)

Untitled-4.5
Titel: Eeuwig Tartessos
Auteur: Tais Teng, Simone Ooms & Ineke Brussee
229 pagina’s
Leeftijd: 12+
ISBN: 978-13115-8838-8 (e-book)
Uitgave naar aanleiding van Scriptplus
Boek prijs: € 14.95
Eboek prijs: Gratis via Smashwords

Leave a Comment