Recensie | Tahereh Mafi – Breek Me

TM2 Breek MeVrienden. Juliette weet in het begin niet wat ze met de situatie in het ondergrondse fort aan moet. Ze is samen met Adam aan het Herstel ontsnapt en is opgenomen in het Verzet. De mensen om haar heen beginnen haar te accepteren, maar ze heeft zichzelf nog niet genomen zoals ze is. Ze leert met haar gave om te gaan en het te accepteren als een deel van haar. Dat gaat niet zonder slag of stoot.
Ondertussen gaat boven de grond de strijd tegen het Herstel gewoon door. Warner is geestdriftig op zoek naar de ontsnapte Juliette. Naarmate het Herstel dichter bij de schuilplaats komt, wordt de strijd heviger en als de vader van Warner, Anderson, zich met de strijd gaat bemoeien, wordt het Verzet zwaar getroffen. Of ze ooit de strijd tegen het Herstel kunnen hervatten, is maar de vraag.

Als je het eerste boek hebt gelezen, lees je moeiteloos in dit deel door. Ten eerste valt op dat het verhaal direct pakt, in tegenstelling tot het eerste deel. Wat ook opvalt zijn de doorgehaalde zinnen. Ze zijn veel minder aanwezig dan in het eerste deel. Dit komt doordat het hoofdpersonage Juliette zich ontwikkelt en zich niet zo onzeker meer voelt als eerder. Dat is ook te merken aan de verminderde aanwezigheid van niet-kloppende zinnen.
In de loop van het verhaal begint Juliette zichzelf steeds meer te accepteren. Ook aan de reacties van de personen om haar heen merk je dat ze het uitstraalt. Haar liefde voor Adam wakkert aan, ook nadat bekend is gemaakt wat voor gave hij heeft, waardoor hun relatie niet voort zou kunnen duren. Ze geeft niet op. Haar moed groeit naarmate haar kennis over haar gave toeneemt.
Warner is in dit deel een rode draad waarvan je niet weet of hij te vertrouwen is. Aan de ene kant is hij graag bij Juliette, aan de andere kant moet hij haar vinden en haar overhalen om bij het Herstel te vechten. Hij twijfelt tussen zijn genegenheid voor Juliette en de loyaliteit aan zijn vader. Dit werkt ook door bij Juliette die niet weet wat ze met de jongeman aan moet. Want ze voelt zich toch enigszins tot hem aangetrokken.

Het sterke aan dit deel van het verhaal van Juliette is, dat ze zich steeds meer ontwikkelt. Je leeft met haar mee en je zit soms werkelijk in haar hoofd. De betrokkenheid met de hoofdpersoon is soms ingrijpend, al is het verhaal op zich niet zo speciaal. Het is een cliché van goed tegen kwaad. Soms is het verhaal erg voorspelbaar maar de plotwending aan het einde maakt dat zeker goed. Na het laatste woord gelezen te hebben ben je blij dat je weet dat er nog een derde deel volgt. Want met Breek Me eindigt Juliettes verhaal niet. Het blijkt slechts een begin.
(Marieke Pallada)

Untitled-4.5
Titel: Breek Me
Auteur: Tahereh Mafi
Pagina’s: 461
Leeftijd: 13+
ISBN: 978-90-206-7961-8
Uitgeverij: Blossom Books
Prijs boek: € 17,95

Leave a Comment