Recensie| Scott Sigler – Honger

Genada is een bedrijf dat in xenotransplantatie de oplossing ziet voor het wereldwijde tekort aan donororganen. Het grootste probleem blijft echter dat niet-menselijke organen door het lichaam van de ontvanger afgestoten worden. Hoe je de organen genetisch gezien laat passen, blijft een groot vraagteken. Genada wil het antwoord vinden. Een klein groepje wetenschappers moet in het geheim  – op een afgelegen eiland – een wezen ontwikkelen dat genetisch gezien de voorvader van alle zoogdieren zou zijn. Niemand lijkt echter goed rekening te houden met de zelfmoordneigingen van een van de geniale wetenschappers. Glas en hanglampen worden verwijderd, maar haar collega’s letten niet goed op bij het ontwikkelen van haar schepping. De wezens blijken namelijk geen vriendelijke kuddedieren die zich rustig laten fokken op een orgaanboerderij. Ze zijn enorm, ze zijn dodelijk en ze hebben last van chronische honger. Alles wat leeft is een prooi, maar op het eiland zijn er enkel koeien en mensen. En zijn de wezens eigenlijk wel de enige dreiging?

Honger is dus een thriller over genetische manipulatie. De auteur laat zien hoe een experiment enorm uit de klauwen kan lopen als de legaliteit en moraliteit ervan worden genegeerd en als het experimenteren obsessiever wordt dan gezond is. Een thriller met een kritisch tintje dus, met nadruk op dat ‘tintje’. Honger is namelijk veel meer.
Het is een zeer spannend werk waarin veel onderling bekonkeld wordt. De verschillende partijen houden elkaar scherp in het  oog, soms door middel van infiltranten, en staan elkaar dikwijls naar het leven. Deze dreigende sfeer wordt versterkt door de korte omvang van de hoofdstukken en het grote aantal vertelperspectieven. Toch blijft Honger duidelijk genoeg. De personages zijn namelijk zeer goed uitgewerkt, waardoor ze niet voor elkaar ingewisseld kunnen worden, mede door de individuele angsten. Hun stem geeft direct aan met wie je te maken hebt in het betreffende perspectief, soms met redelijk grof taalgebruik. En ook de omgeving draagt zijn steentje bij aan de snelheid van plaatsing, gezien ook dat zeer beeldend weergegeven wordt. De rillingen lopen soms over je rug door het koude klimaat.
Honger dendert dus in een rap tempo voort, maar blijft goed te volgen. Dit wordt ook ondersteund door de continue, soms erg grove actie. Ook de onderlinge spanning piekt op diverse momenten door zowel de gebeurtenissen in het heden als uit het verleden. Om het thema – de genetische manipulatie – ook voor de lezer zonder voorkennis begrijpelijk te houden, geeft Scott Sigler hierover informatie in meerdere rustpunten. Dit doet hij echter op zo’n manier dat het nergens een infodump wordt.

Honger is een zeer spannende thriller vol actie, spanning en goed uitgewerkte personages. Het plot geeft kritiek op de genetische manipulatie en is dragend. Honger is een aanrader als je graag huivert – zowel door de zeer koude omgevingen als door het gevaarlijke, illegale experiment.
(Saskia van Oostenrijk)


Honger
Scott Sigler
Prijs: €19,95
ISBN: 978-90-245-4775-3

Leave a Comment