Recensie | Robyn Young – Opstand

1286. Schotland staat op zijn kop. Niet alleen is er een ijzige winter, ook wordt de koning vermoord. Het blijkt onderdeel van een groot complot te zijn, dat uitgevoerd wordt door zijn zwager die momenteel in Frankrijk verblijft. Hij doet er alles aan om de profetie van Merlijn uit te laten komen. Volgens de profetie zal een man over het Brittannië heersen als de vier relieken van Brittannië zijn gevonden. Edward de Eerste doet er alles aan om deze man te worden, maar hij is niet de enige. Ook Robert de Bruce wil die man zijn.

Het is even wennen aan de hoeveelheid namen. In het begin worden er zoveel verschillende personages geïntroduceerd dat het moeilijk is om bij te houden wie wie is. Daarnaast is het boek opgedeeld in zes delen die de nodige tijdsprongen met zich meebrengen. Toch blijft het boeien door sterke dialogen en goede beschrijvingen.

Young legt in Opstand voornamelijk de nadruk op de gevechten en de politieke kwesties. Daarmee onderscheidt ze zich van de andere historische romans waar de gebeurtenissen vaak een achtergrond zijn voor een romantisch verhaal. Young pakt het duidelijk anders aan.

Het boek zit goed in elkaar en we krijgen de hele levensloop van Robert de Bruce te zien. Een verhaal dat begint als hij nog maar erg jong is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het boek een mix van fictie en feiten is, zo goed afgewisseld dat het bijna niet opvalt. Young slaagt erin om een goede reden voor het handelen van Robert te geven.

Opstand is het eerste boek van de nieuwe trilogie over Robert de Bruce. De trilogie speelt zich in dezelfde tijd af als Youngs eerste trilogie over de Ridders van de Templiers.
(Stéphanie de Geus)


Robyn Young
Opstand
Prijs: € 22,49
ISBN: 978-90-475-1601-9

2 Comments

  1. Fenixjuh on June 18, 2012 at 21:41

    Geweldig boek, in het eerste hoofdstuk al gelijk een gevecht, je valt gewoon in het verhaal. Het enige jammere van dit boek is dat het zo lang duurt voor het nieuwe deel uit is.

    • Stéphanie on June 19, 2012 at 07:47

      Volgens de website van de uitgever komt het volgende deel in september uit. Dat is dus al bijna, maar inderdaad het is lang wachten.

Leave a Comment