Recensie | Robin Hobb/Megan Lindholm – De Verhalen

De Verhalen is een bundel met verhalen in de stijl van zowel Robin Hobb als Megan Lindholm stijl. Elk verhaal wordt vooraf gegaan door een korte toelichting over het ontstaan ervan. Diverse onderwerpen komen aan bod: katten, mysterieuze landen, maar Hobb bouwt ook af en toe verder op de werelden van eerdere werken.

De verhalen in de stijl van Megan Lindholm zijn  kort en krachtig. Over een toekomst met geweldige uitvindingen, over merkwaardige mensen en koninklijke katten. De verhalen zijn geheimzinnig, verwonderend en ontroerend en laten door de merkwaardige thema’s hoe dan ook een indruk achter. Lindholm verteltover voorvallen in haar leven waar ze haar verhalen aan ontleent en je verbaast je over haar verbeeldingsvermogen wanneer je zelf op zoek gaat naar de link tussen het wonderlijke verhaal dat je net las en de alledaagse gebeurtenis waaruit het voort is gekomen.
Robin Hobb is wat langer van stof. De iets langere verhalen zijn gebaseerd op werelden die ze al beschreef in haar eerdere boekenreeksen. Ze omschrijft een belangrijk deel uit het leven van een willekeurig nieuw personage in een van de werelden die voor Robin Hobb fans tweede natuur zijn.

Hoewel Robin Hobb en Megan Lindholm een en dezelfde persoon zijn, is het geen verassing dat ze gekozen heeft voor deze scheiding. Bij het lezen van verhalen van beide auteurs onder één kaft zijn de verschillen duidelijk te herkennen. De sfeer is zo verschillend dat iemand de ene schrijver geweldig kan vinden en de ander maar zozo. Zelfs de interpretatie van een ´kort verhaal ´ verschilt voor beide. In hetzelfde aantal pagina’s waarin Lindholm zeven verhalen kan plaatsen, passen er van Hobb maar drie. Dit zegt echter niets over kwaliteit of over saaie langdradigheid. Beide stijlen weten de lezer te boeien voor zolang het verhaal duurt.

Uit allebei de stijlen blijkt een geweldige fantasie en een talent voor het verwerken van het echte leven in een bijna magisch verhaal.  Deze bundel is ideaal voor de drukke fantasyfan die een goed boek wil lezen maar niet het risico wil lopen vier dagen in een boek te verdrinken.
(Erin de Vrijer)


De Verhalen
Robin Hobb/Megan Lindholm
Prijs: € 24,95
ISBN: 978 9024 5449 43

Leave a Comment