Recensie | Robin Hobb – Drakenhoeder

robin hobb kdrakenhoederRobin Hobb keert terug naar de wereld van de Levende Schepen met haar nieuwe serie over de Wilde Regenlanden. Hoofdrolspelers zijn de jonge, pasgeboren draken die de laatste volwassene, Tintaglia, heeft geholpen op de wereld te zetten. De woeste roofdieren blijken echter niet gezond te zijn en om hen te helpen sterk en volwassen te worden, en omdat de handelaren van Beijerstad van hen af willen, gaat een groep jonge verschoppelingen uit de Wilde Regenlanden met de draken op pad naar een tot dan toe verloren Ouderlingenstad. De magie en middelen uit deze stad zouden de draken moeten helpen om weer de Koningen en Koninginnen van de hemel te worden. Een lange reis boordevol avonturen, conflicten, liefdes en dilemma’s volgt, waarbij zowel de mensen als de draken dichter bij elkaar komen.

Hobb weet een overtuigende en intrigerende wereld neer te zetten, waarbij zelfs de afstandelijke, mythische draken menselijk worden. Zoals in de meeste van Hobbs boeken draait het hierbij niet alleen om de plot, maar is vooral de interactie tussen de personages, en in dit geval ook wezens, belangrijk en weet ze de personages van begin tot eind een eigen stem te geven.
Tot het einde van het boek weet Hobb de lezer in spanning te houden, nieuwsgierig naar hoe de relatie tussen hoofdpersonage Thymara en haar draak Sintara zich zal ontwikkelen; of Alise zich weet los te maken van haar egoïstische echtgenoot Hest en of de draken uiteindelijk Kelsingra, de Ouderlingenstad, terug zullen vinden.

De terugkeer naar de wereld van de Levende Schepen is een succes, maar tegelijkertijd ook een nadeel: de boeken afzonderlijk lezen is mogelijk, maar daardoor mis je als lezer wel de achtergrond en de verwijzingen naar de eerdere boeken. Daarnaast is Hobbs schrijfstijl er een waar je van moet houden: als je een tussendoortje wilt met een eenduidige plot en duidelijke grens tussen goedzakken en slechterikken, kun je dit werk beter in de kast laten staan.

Drakenhoeder is het eerste deel van een serie van vier boeken en is te lezen als vervolg op de boeken van de Zieners, de Levende Schepen en de boeken van de Nar. Drakenziel, Drakenbloed en Drakenstad zijn al in de Nederlandse versie te verkrijgen.
(Noelia Romero Cabrera)

Untitled-3.5
Titel: Drakenhoeder
Auteur: Robin Hobb
Pagina’s: 415
Leeftijd: 14 +
ISBN: 978-90245-2876-9
Uitgeverij: Luitingh
Prijs: € 24,95
Eboek prijs: –

Leave a Comment