Recensie | Robin Hobb – Drakenbloed

Zwaar gewond begint de draak Tintaglia aan haar laatste vlucht om hulp te vinden. De pijlpunt die in haar vlees is blijven steken, begint haar gezondheid ernstig te ondermijnen. Op haar tocht om haar hoeders Malta en Reyn te vinden, vecht ze voor haar leven om uit de klauwen van Chalcedanen te blijven. Ook in de stad zijn de Chalcedanen op zoek naar dat wat hun hertog tevreden kan stellen. De man is stervende en gaat over lijken om zijn leven te verlengen. Of het met draken- of ouderlingendelen is, maakt hem niet uit. De hoeders die met de draken Kelsingra wisten te bereiken, verkennen de eeuwenoude stad en ontdekken de geheimen die zich maar mondjesmaat prijsgeven. Wanneer de hoeders en hun draken te horen krijgen dat de hertog van Chalced tot alles in staat is om zijn drakenvlees te krijgen, gaan ze de confrontatie met hem aan. Als één scharen de draken zich aaneen en vormen een strijdkracht die eeuwen niet is vertoond.

Met dit laatste deel in de Kronieken van de Wilde Regenlanden waarin de delen Drakenhoeder, Drakenziel en Drakenstad al zijn verschenen, sluit Robin Hobb het vierluik mooi af. Het verhaal en de setting zijn herkenbaar uit De Boeken van de Levende Schepen en komt in dit laatste deel tot een climax. De hoeders veranderen tijdens hun verblijf in de Ouderlingenstad, wat alleen beschreven wordt door de drakenhoeders Thymara, Tats en Rapskal. Ook de relatie tussen deze drie wordt goed en intens beschreven. Hierbij blijven de anderen leden van het gezelschap helaas wat oppervlakkig.
Wat erg te betreuren valt, is dat de daadwerkelijke confrontatie tussen de draken en de hertog niet beschreven wordt. De opbouwende spanning en het mooie einde laten je dit (bijna) vergeten.
Ondanks de luchtige en lekker lezende schrijfstijl, zijn er ook zinnen die door hun lengte een tweede keer gelezen moeten worden. Wat opvalt, zijn de leestekens die soms ontbreken of op de verkeerde plaats in een dialoog staan. Soms irritant, maar het doet geen afbreuk aan het voortreffelijke verhaal.

Je begint aan dit boek omdat je het lot van de draken wilt weten na de eerste drie delen van de Kronieken van de Wilde Regenlanden. In het begin loopt het verhaal wat stroef, wat snel goedgemaakt wordt. Als je het boek na het laatste hoofdstuk dichtslaat en je luistert goed, kan je de draken bijna horen.
(Marieke Mater)


De Kronieken van de Wilde Regenlanden – Drakenbloed
Robin Hobb
Prijs: € 24,95
ISBN: 9789024538980

Leave a Comment