Recensie | Robin Hobb – De boeken van de Zieners – Graphic Novels

De eerste graphic novel over Robin Hobbs De Boeken van de Zieners, beslaat een gedeelte van het eerste boek, Leerling en Meester. Fitz Chevalric wordt op zesjarige leeftijd achtergelaten bij de burcht van koning Vlijm. Als bastaardzoon van de voormalige kroonprins Chevalric is hij niet geliefd, maar vanwege zijn koninklijk bloed krijgt hij gedeeltelijk de opvoeding van een prins. Hij leert paardrijden, krijgt wapenles en leert schrijven. Toch leidt hij een eenzaam bestaan. Totdat hij er achter komt dat hij de Wijsheid bezit, het vermogen om via een geestelijke band met dieren te communiceren. Een gave die gezien wordt als beestachtig en onwaardig. Naast zijn ‘normale’ lessen leert Fitz ook de kunst van het doden. Dit verandert zijn leven compleet. Fitz wordt gesmeed tot een wapen. Iets wat het koninkrijk hard nodig zal hebben in zijn strijd tegen de Rode Kapers.

De tweede graphic novel Het Vermogen gaat nog steeds over Leerling en Meester. Fitz leert hoe hij zich dient te gedragen aan het hof en zijn vaardigheden blijven niet onopgemerkt. Zoals de meeste leden van de Koninklijke familie, beschikt Fitz over het Vermogen, een kracht die na heel veel training kan worden gebruikt voor het beheersen van de geest van een ander. Koning Vlijm beseft, dat nu zijn koninkrijk in gevaar is, hij zal iedereen, die ook maar een klein beetje aanleg voor het Vermogen heeft, nodig hebben. Daarom krijgt Fitz nieuwe lessen. Maar zijn leraar is hard, onredelijk en van mening dat een bastaard niet over het juiste bloed beschikt om het Vermogen te leren. Fitz’ leven komt meerdere malen in gevaar.

Helaas doen deze graphic novels Robin Hobbs meesterwerken geen eer aan. De tekenstijl is niet sterk genoeg om de kracht van het verhaal, namelijk de emoties van Fitz, te tonen. De gevoelsbeschrijvingen van Fitz, die de boeken juist zo speciaal maken, zijn in de graphic novels afwezig. En dat is een groot gemis. Daarnaast is het verhaal sterk vereenvoudigd en ontbreken er veel belangrijke details. Hierdoor het lijkt het alsof heel veel elementen uit het niets komen, terwijl ze in het boek al veel eerder worden geïntroduceerd. Het is zonde dat een verhaal dat zoveel indruk maakt, op deze manier gereduceerd wordt tot een bijna komisch simplistisch sprookje. Leuk om even tussendoor te lezen misschien, maar de lezers die bekend zijn met Hobbs werk zullen diep teleurgesteld zijn. Het blijkt maar weer dat niet elk verhaal geschikt is voor een graphic novel.
(Manouk van den Berg)


De Bastaard
Robin Hobb
Geïllustreerd door Gaudin en Sieurac.
Prijs: € 17,50
ISBN: 9789024591459


Het Vermogen
Robin Hobb
Geïllustreerd door Gaudin en Sieurac.
Prijs: € 17,50
ISBN: 9789024573189

Leave a Comment