Recensie | Robert Jordan – Het Licht van Weleer

9200000015035411De laatste slag is gaande. De koninklijke stad Caemlin is gevallen en schaduwgebroed vind langzaam zijn weg naar de binnenlanden. Verenigd door een overeenkomst met Rhand strijden de legers van de mensen tegen het schaduwgebroed en de verzakers. De Akker van Merillor is de basis vanwaar Elayne als koningin van Andor de strijd leidt. Op drie plaatsen probeert ze met de verenigde legers de schaduw te bestrijden, maar wanneer de verzakers een smerige streek uithalen, lijkt het erop dat ze de strijd gaan verliezen. Ondertussen strijdt Rhand tegen Moridin, de duistere zelf, in Shayol Ghul. De wond die de hij eerder opliep bloedt en het leven sijpelt langzaam uit hem weg.
Het lijkt erop dat de legers op de Akker van Merillor massaal hun einde zullen vinden. Als Mart het van Elayne overneemt en de Seanchanen zich bij de strijd aansluiten, lijkt het of het tij keert. Maar is dat wel zo? En waar is de Hoorn van Valere die Mart kan helpen in de strijd? Hij wordt geblazen in het heetst van de strijd. Maar niet door Mart.

Het laatste deel van het gigantische epos van Robert Jordan is moeilijk weg te leggen. Het is makkelijk leesbaar met goed gebouwde zinnen en niet te veel woorden waarvan je betekenis eerst op moet zoeken. Het betrekt je meteen bij de personages en hun plaats in het verhaal. Het is met recht een vervolg op het dertiende deel van het epos, want het gaat meteen verder daar waar het vorige deel eindigde. Veel details maken het verhaal kleurrijk en goed in te leven. Om de strijd te snappen is het wel noodzakelijk dat je de voorgaande boeken hebt gelezen.

Al telt het boek ruim duizend pagina’s, het is nog veel te kort. Brandon Sanderson heeft wederom laten zien dat de keuze van de vrouw van Robert Jordan – om hem het epos af te laten schrijven, nadat Jordan zelf was overleden – een meer dan goede keuze was. Het verhaal leeft, trekt je mee en laat je genieten van een prachtig slot van de veertiendelige serie van Het Rad des Tijds. Intriges en verraad, liefde en haat, alles vindt zich een weg door het strijdgewoel van de Laatste Slag. Zelfs als je de niet houdt van een boek vol oorlog en van hoofdstukken lange gevechten, wil je dit doorlezen. Want als je tot dit boek bent gekomen en je door alle delen hebt gelezen, wil je zeker het einde weten. Het is een opgave om alle delen door te werken, maar uiteindelijk is het de moeite waard.
(Marieke Pallada)

Untitled-5
Titel: Het Licht van Weleer (Het Rad des Tijds, boek XIV)
Auteur: Robert Jordan en Brandon Sanderson
Pagina’s: 1007
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-90-245-9471-9
Uitgeverij: Luitingh Fantasy
Boek prijs: €24,95
Eboek prijs: €14,99

Leave a Comment