Recensie | Rik Raven – Zucht

zucht rik ravenJanneke – Jan voor vrienden – belandt lange tijd in het ziekenhuis, nadat ze in een steegje is verkracht door een onbekende man. Ze heeft last van psychoses, en pas na drie jaar keert ze huiswaarts, naar haar man Richard en dochtertje Nell. Al snel begint Nell vreemd gedrag te vertonen: haar ogen kleuren van bruin naar blauw, en langzamerhand wordt duidelijk dat het driejarige kind bezeten is door de geest van McDowell. Deze Schot heeft eeuwen geleden de vloek van de Zucht over zich heen gekregen en broedt op wraak. Jan en Richard krijgen ongevraagd hulp van de lompe Jack de Pater: alcoholist, drugsdealer en bordeeleigenaar, die een ongezonde belangstelling voor vrouwen en ook voor Jan heeft. Kan hij Nell helpen, of moet voormalig vechtsportleraar Richard – eigenlijke naam Richirudo Bandewaru – het recht in eigen hand nemen?

Zucht is een beetje Highlander, een portie The Exorcist, een dosis Japanse knokfilm, een stuk New Kids Turbo. Dat zou een intrigerende mix kunnen opleveren, ware het niet dat in sommige gevallen overdaad schaadt. En dat geldt zeker voor de gepeperde vloeken, de overdosis aan seksuele toespelingen en het aantal seksscènes waarmee het boek doorspekt is, en waarvan zelfs Quentin Tarantino zou vragen of het misschien ietsje minder zou kunnen. Toegegeven: het is onderdeel van het plot en daardoor ten dele te vergeven. Maar op den duur heb je het wel gehad met de vuilbekkende opmerkingen van Jack de Pater, die nog geen twee zinnen lijkt te kunnen uitten zonder dat daar een buitensporig grove opmerking tussen zit. En met al dat seksuele geweld zou een toespeling hier en daar ruim voldoende moeten zijn om de lezer de rest van het plaatje zelf in te laten vullen. Niets daarvan: Rik Raven volstaat enkel met een beschrijving in geuren en kleuren, die vooral wat de vrouwelijke personages betreft op plastische wijze uit de doeken wordt gedaan.

Wel moet gezegd worden dat Raven goed is in het schrijven van personages: ze twijfelen, doen ondoordachte en soms immorele dingen – ook de goedzakken – en denken niet altijd na over consequenties. Het levert voor de lezer soms intens spannende momenten op, waarbij je bijna tegen het boek zou willen schreeuwen. Spanning opwekken doet Raven dus wel, maar ze weet die zelden voldoende vast te houden. Echte goede horror wordt het telkens nét niet.

Een eigen stem heeft Rik Raven zeker. Maar je moet er van houden, anders leg je deze mengelmoes van stijlen liever naast je neer.
(Rianne Werring)

Untitled-2
Titel: Zucht
Auteur: Rik Raven
265 pagina’s
Leeftijd: 16+
ISBN: 978-94608-6040-9
Uitgever: Books of Fantasy
Boek prijs: € 16,95
Eboek prijs: € 19.99

Leave a Comment