Recensie | Rianne Lampers – Vooravond van Armageddon

Monique is zwanger. Hoe vertelt ze dat aan haar moeder en diens vriend Theo? Maar Monique is nog steeds niet helemaal zichzelf. Haar lichaam is overgenomen voor Apollyon. Net als Roels (haar vriendje en de vader van haar kind) lichaam Belial bevat.
Ondertussen wordt Aimée ontvoerd door haar eigen vader om omgedoopt te worden tot ‘Eva’. Ze is namelijk voorbestemd om de moeder te worden van het eerste kind van de nieuwe tijd. Niet vrijwillig, maar als gevangene en slachtoffer van dagelijkse verkrachtingen.
En dan is er ook nog Sandra. Een schat van een meid en het buurmeisje van Monique. De twee worden dikke vriendinnen en Monique  noemt haar zelfs ‘zusje’, maar of dat nou zo goed voor Sandra is?

Vooravond van Armageddon is het vervolg op het Duistere Pact en heeft lang op zich laten wachten. En het is wel duidelijk waarom. Het is een dikke pil van ruim vierhonderd pagina’s en kleine lettertjes.
Het verhaal komt traag op gang en eigenlijk is dat ook de hele trend van de rest van het boek. Rianne Lampers neemt de tijd om de Armageddon op te bouwen. Het is een sluw verhaal, met talloze kleine wendingen en verrassingen, maar vaart krijgt het niet. Het is dan ook een verhaal waarvoor je als lezers een flinke portie geduld moet hebben. Lampers houdt van het beschrijven van de omgeving en tot in detail uitgewerkte scènes, maar het had best wat minder gemogen.
‘Het kwaad’ in het verhaal is sluw en openbaart zich niet direct, maar beïnvloedt mensen (in zijn omgeving) heel subtiel. Zo subtiel dat het bijna, voor henzelf, niet te merken is. Al met al is het zeker een verfrissende aanpak en is het weer eens iets anders dan een bad guy versus good guy verhaal.
Origineel is het verhaal dus zeker, maar wat minder details, meer vaart en minder beschrijvingen was meer dan welkom geweest.
(Stéphanie de Geus)


Vooravond van Armageddon
Rianne Lampers
Prijs: € l8,95
ISBN: 978-94-9130-001-1

Leave a Comment