Recensie | Rianne Lampers – De Vriend van de Koning

vriend van de koningOp een dag spoelt een man aan op het strand bij Môn. Hij wordt gevonden door Llewellyn, de oudste zoon van de koning van Gwynedd, die hem meeneemt naar huis en voor hem zorgt. De vreemdeling, Garth, vraagt Llewellyn direct om zijn vriendschap. In de tijd daarna zal Garth keer op keer zijn vriendschap voor de koningszoon moeten bewijzen: wanneer Llewellyn koning wordt, op zoek gaat naar een geschikte bruid en hij de strijd aan moet binden met zijn opstandige broer Bor om zijn kroon. Garth speelt in al deze gebeurtenissen een rol, en zijn onorthodoxe methoden leveren hem de naam ‘tovenaar des konings’ op. Garth ontkent een tovenaar te zijn, maar hij weet zijn weg in de wereld van de druïden, elfen en goden wonderbaarlijk goed te vinden. En hoe komt hij toch aan zijn gouden ogen?

In De Vriend van de Koning weet Rianne Lampers schijnbaar moeiteloos de Keltische wereld vorm te geven. Leefomgeving en gewoonten, tradities en goden worden levensecht beschreven en maken deel uit van het verhaal – voor ellenlange uiteenzettingen hoef je in dit boek niet te vrezen.  Lampers put uit de Keltische mythologie zonder een wijsneuzerige leraar te worden:  magie en werkelijkheid worden naadloos verweven.
Ook de personages zijn om van te houden: de innige vriendschap tussen Llewellyn en Garth wordt voelbaar door de bladzijden heen.  Van Garth wordt pas aan het einde van het boek duidelijk wie hij nou eigenlijk is, toch is dat mysterie geenszins storend. Je vergeet, net als Llewellyn, dat deze bijzondere man ondanks al zijn goede daden en pure inborst nog steeds een vreemde is. Dat is knap, net zoals dat het knap is dat Garth ondanks zijn gaven geen doorsnee held wordt: hij is bij tijd en wijle onzeker, kwetsbaar en handelt niet zelden vanuit eigenbelang, al helpt hij er zijn vriend de koning uiteindelijk ook mee.

Aan het einde van De Vriend van de Koning heb je er als lezer ook een vriend bij. Dit boek is er eentje dat je niet gauw vergeet.
(Rianne Werring)

Untitled-4.5
Titel: De Vriend van de Koning
Auteur: Rianne Lampers
404 pagina’s
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-94913-0011-0
Uitgever: Celtica Publishing
Boek prijs: € 17,50
Eboek prijs: € n.v.t.

Leave a Comment