Recensie | Raymond E. Feist – Een kroon in gevaar

Feist, Raymond E. - Een kroon in gevaarIn dit 28ste (!) deel van de mythologie rond Midkemia hangt er weer oorlog in de lucht. Keshische soldaten belegeren de stad Ylith, een belangrijke havenplaats voor het koninkrijk, en de broers Martin en Brendan doen hun uiterste best om de stad voor een knieval te behoeden. Ze worden bijgestaan door twee demonen in de gedaanten van hun oude overleden vrienden – Miranda en Nakur- wier intenties niet altijd even duidelijk zijn. Hal, de broer van Martin en Brendan en de heer van Schreiborg, sluit een bondgenootschap met krijger Ty Haviks om prinses Stephané en haar hofdame Gabrielle uit Roldem weg te smokkelen. Op zich al geen gemakkelijke taak, maar dat wordt nog eens extra bemoeilijkt als blijkt dat in Roldem en Rillanon een staatsgreep wordt voorbereid.

De spion Jim Dasher bevindt zich in een spagaat: zijn netwerk is zo goed als ontmanteld en hij weet niet meer wie hij kan vertrouwen. Noodgedwongen sluit hij een verbond met een vijand om zijn missie tot een goed einde te kunnen brengen. De magiër Puc en zijn zoon Magnus begeven zich in het hol van de leeuw in een poging te ontrafelen waar de dreiging voor Midkemia vandaan komt. Wie zijn de twee demonen en waarom hebben ze de lichamen van hun overleden vrienden aangenomen? Is de Keshische invasie wel wat ze lijkt? En wat is het monster dat aanviel vanuit de zee bij Ylith?

Een kroon in gevaar is een ouderwets brokje fantasy zoals we van Raymond E. Feist gewend zijn. Qua stijl, personages en setting is er weinig nieuws onder de zon, en dat heeft zowel zijn positieve als zijn negatieve consequenties. Feist’s stijl is ongecompliceerd en leest dus vlot weg, maar wie zit te wachten op mooie uitdrukkingen, bijzondere stijlfiguren of tot de verbeelding sprekende beschrijvingen, komt van een koude kermis thuis. Zijn personages zijn oppervlakkig, maar recht door zee – je hoeft van hen geen diepzinnige overpeinzingen te verwachten, terwijl de verhaallijnen en de geschiedenis van Midkemia zo onderhand bijzonder gecompliceerd zijn. Zo nu en dan helpt de schrijver je nog op weg met een herhaling van de gebeurtenissen, maar een nieuwkomer in het universum van de Scheuringsoorlog zal met regelmaat het voorhoofd fronsen en zich afvragen waar hij is, met wie hij is en wat hij daar doet.

Een juweeltje voor de doorgewinterde Feistfan, een enigma voor de nieuwsgierige nieuweling. Maar wel lekker.
(Rianne Werring)

Untitled-3.5

Titel: Een kroon in gevaar, deel twee van De Saga van de Chaosoorlog
Auteur: Raymond E. Feist
Pagina’s: 400
ISBN: 978-9024-52891-2
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Prijs: € 19,95
Eboek prijs: –

Leave a Comment