Recensie | Peter van Rillaer – Ishtar Roodrug en het Lot van de Wereld

ishtar roodrug peter rillaerIshtar Roodrug is een mactans, een krijgster uit de hoogste kaste van de Amazonen. Ze heeft een stug karakter en heeft de neiging om neer te kijken op alles en iedereen: op mannen, op de Amazonen van de lagere kasten, en op zichzelf: ondanks haar kwaliteiten heeft ze niet bepaald een hoge eigendunk. Erg veel zin heeft ze dan ook niet in de speciale opdracht die ze van haar leider krijgt: om undercover te gaan in de harem van Perseus, die in Sodom woont. Via hem zou de clan te weten kunnen komen waarom de magie zich terugtrekt uit de wereld.

Wie begint met lezen in Ishtar Roodrug denkt precies te weten welke kant het verhaal opgaat: een schaars geklede dame op de kaft die naar een harem wordt gestuurd in een stad die Sodom heet? Dat is vragen om een historische versie van Vijftig Tinten Grijs. Niets is echter minder waar: het boek schiet al snel in een stroomversnelling waar je als lezer niet meer uit kan stappen, en al snel zou je wensen dat je een zwemvest had aangetrokken. Bekende figuren uit de oudheid, zoals Gilgamesj, Atlas en Zeus, Isis en Horus, worden uit hun geschiedkundige verband gerukt om een rol te spelen in een epische queeste, die uitmondt in een science fiction-achtige oorlog om, inderdaad, het lot van de wereld.

Peter van Rillaer schrijft geen hoogstaande literatuur, maar de dialogen zijn helder en dikwijls komisch. Daarnaast worden de personages  langzaam uitgekristalliseerd. Telkens wanneer je als lezer een beetje denkt te weten welke richting het verhaal opgaat, wordt het hele universum ondersteboven gekeerd.

Ishtar Roodrug en het Lot van de Wereld is een verrassing die vierhonderd pagina’s blijft boeien. Absoluut het proberen waard.
(Rianne Werring)

Untitled-4.5
Peter van Rillaer
Ishtar Roodrug en het Lot van de Wereld
Pagina’s: 417
Leeftijd: 15+
ISBN: 978-94913-0007-3
Uitgeverij: Celtica Publishing
Boek prijs: € 17,50
Eboek prijs: € 7,49

Leave a Comment