Recensie | Paul van Loon – Een miniheks in het weerwolvenbos

Een miniheks in het weerwolvenbosDolfje Weerwolje geniet van het rennen door het Weerwolvenbos. Maar dan verandert er iets. Er zijn rare dampen en er is een rare mevrouw. Voor Dolfje het weet, zit hij gevangen. Gelukkig snapt miniheksje Foeksia dat een weerwolf geen lekker snackje is en ze redt zijn leven. Als Foeksia op haar beurt het weerwolvenbos bezoekt, wordt zij gevangen door grote oom Leo de Weerwolf. Dolfje wil Foeksia redden, de gebeurtenissen lopen echter in rap tempo uit de hand! Gelukkig is Foeksia niet voor niets een geweldige miniheks en aan het einde van het verhaal komt alles en iedereen weer tot rust.

Het moest een keer gebeuren, schrijft Paul van Loon in het nawoord: Dolfje Weerwolfje en Foeksia ontmoeten elkaar. Een hele toer, ook voor illustratoren Hugo van Look (Dolfje) en Saskia Halfmouw (Foeksia). Die samenwerking is overigens uitstekend gelukt, met slimme oplossingen om een logisch geheel te maken van de kleurenprenten.

Het verhaal zelf had iets doordachter opgezet kunnen worden. Het begint wat abrupt. Als Dolfje door het weerwolvenbos rent en al snel geheimzinnige dampen tegenkomt, wekt dat de illusie dat Dolfje droomt en zo blijf het een tijdlang de vraag of Dolfje het avontuur echt beleefd of slechts droomt. De introductie van heks Minuul en vader Kwark verloopt net zo rommelig. Kinderen die onverhoopt niet bekend zijn met de verhalen over Foeksia kunnen moeilijk volgen met wie ze nu te maken hebben. De introductie van Weerwolf oom Leo, even verderop, verloopt wat georganiseerder.

Het verhaal blijkt uiteindelijk mooi rond, wat uitnodigt tot herlezen. Kinderen die al bekend zijn met beide karakters zullen dit beslist veel plezier aan het boek beleven. Voor kinderen die Foeksia of Dolfje nog moeten leren kennen is wat meer uitleg prettig, zodat ze niet meer bezig zijn met de vraag wie wie is, dan met het beleven van het verhaal.

Achterin het boek staan vier liedjes, die ook op de bijgevoegde CD staan. Ook is er nog wat fanmateriaal en een handleiding naar Dolfje Digitaal. Al met al een compleet boek voor alle Paul van Loon fans!
(Ingrid Bilardie)

Untitled-3

Titel: Een miniheks in het weerwolvenbos
Auteur: Paul van Loon
Pagina’s: 82
Leeftijd: 7 +
ISBN: 978-90258-6501-6
Uitgeverij: Leopold BV
Boek prijs: € 13,99
Eboek prijs: nvt

Leave a Comment