Recensie | Patty van Delft – Drägan Duma, Zij die Hoort

dragan-duma-zij-die-hoortJill is een weeskind en heeft zodoende geen gemakkelijk leven. Ze woont in een kraakpand met twee vrienden en een dikkige pestkop die haar het leven zuur maakt. Gelukkig krijgt ze op zeker moment bezoek van een persoon uit een andere wereld die haar duidelijk maakt dat ze niet is wie ze denkt dat ze is. Haar vader was een drakenrijder en zodoende is haar ticket naar Fantasieland gekocht. Ze gaat met de krijger Rune mee naar Drägan Duma en daar gaat er een wereld voor haar open. Jill blijkt voorbestemd te zijn om opgeleid te worden tot Drägnnymare en beschikt over speciale krachten. Er blijkt echter ook een duistere kant aan dit alles te zitten: de slechte Morbiden onder leiding van de Soulsnatcher zijn de vijanden van de drakenrijders. Kan Jill al die veranderingen én de dreigingen het hoofd bieden?

Drägan Duma heeft alle ingrediënten van een jeugdfantasyroman. Álle ingrediënten. Zo is de hoofdpersoon een Weeskind die plotseling deel uit blijkt te maken van een Magische Parallelle Wereld. Haar ouders zijn vermoord door de Slechteriken. Ze beschikt over een Bijzonder Primaire Magische Kracht. En nog een Bijzondere Secundaire Magische Kracht. Ze is Speciaal want ze kan met draken praten. Ze is Uitverkoren om de volgende leider van de Drägnnymare te worden. Ze maakt deel uit van niet één, maar vier (!) Profetieën, waarvan één die haar vertelt dat ze haar Ware Liefde moet vinden. Vele jongens zijn verliefd op Jill. Als er nieuwe draakjes geboren worden, wordt Jill en de anderen verteld dat zwarte draakjes Heel Speciaal zijn. Jill krijgt uiteraard een zwarte draak. Als ze dan ook nog door één van de slechteriken met ‘drakengodin’ wordt aangesproken, is de maatbeker meer dan vol. Hoeveel clichés kan een boek dragen?

Patty van Delft gebruikt een ongecompliceerde vertelmodus waardoor je door het boek heen schiet. Dat kan positief zijn, maar het gebrek aan een eigen stijl kan ook als een gemis gezien worden. Bovendien is het irritant dat Engelse termen lukraak in het verhaal worden gegooid: Soulsnatchers, Scaleless, Healers en plaatsnamen als ‘Dragon’s Lair’. Had daar geen mooi Nederlands equivalent voor gevonden kunnen worden, of desnoods iets in de Oorspronkelijke Taal die onder de Drägnnymare gebezigd wordt?

Misschien dat de personages het verhaal hadden kunnen redden, ware het niet dat buiten Jill zelf de overvloedig aanwezige bijpersonages niet van de pagina’s af komen. Ook de Tragische Liefde tussen Jill en Skylar kan het verhaal niet redden: de conclusies die Jill trekt – oh wacht, Skylar is verliefd op me! – en – oh, hij doet zo raar omdat hij zich niet waardig genoeg voelt! – ziet de lezer al van een kilometer afstand aankomen. Aan het eind van het boek is de Grote Boosdoener nog niet ten tonele verschenen en de Morbiden laten zich al te gemakkelijk van kant maken door Jills superkrachten.

Geen eigen stijl, een opeenstapeling van clichés, bordkartonnen personages – Drägan Duma is als de kleffe boterham in je broodtrommeltje. Prima als je toch al geen hoge verwachtingen had, maar naar de titel van haute cuisine van de fantasyafdeling hoeft het niet mee te dingen.
(Rianne Werring)

Untitled-1.5

Drägan Duma, Zij die Hoort
Patty van Delft
415 Pagina’s
Leeftijd: 12+
ISBN: 978-94913-0024-0
Uitgeverij: Celtica Publishing
Boek prijs: € 17,50
Eboek prijs: € –

10 Comments

 1. Carolina Heurter on August 7, 2014 at 16:26

  Een heerlijk boek, die ik niet weg kon leggen. Zelfs voor 50+ sers een aanrader. Ik heb er van genoten en de naam Drägan Duma vindt ik prachtig. Patty ik wacht met smart op deel 2. En ik ben dol op kleffe boterhammetjes. Knuffie van een echte Drägan Duma fan.

 2. Marijke on August 7, 2014 at 16:39

  Jeetje, ik vind deze kritiek bol staan van clichés. Ik heb het boek gelezen maar het leest bepaald niet als een kleffe boterham in je boodtrommeltje. Nu begrijp ik jouw kritiek wel, het riekt een klein beetje naar jaloerzigheid.
  In deze moderne tijd klinken termen als Soulsnatchers, Scaleless, Healers en ‘Dragon’s Lair’ juist lekker. Waarom zou je persé dit soort termen in de Nederlandse taal moeten omzetten? Het boek valt toch in de categorie fantasy verhalen? Als ik meer van hetzelfde wil zien dan zal ik met plezier jouw eerste boek lezen Rianne Werring.

 3. Rianne Werring on August 7, 2014 at 17:25

  Beste Marijke,
  mijn eerste boek komt april komend jaar uit. Als je het zou willen lezen zou ik zeer benieuwd zijn naar je reactie, ongeacht of die positief of negatief is. Van kritiek kunnen we ook leren, toch? En wie weet geef ik je nog gelijk ook.
  Groeten,
  Rianne

 4. Randy on August 7, 2014 at 18:59

  Tsja ook al zijn er elementen in de review die een kern van waarheid hebben…… deze dame van de review heeft klaarblijkelijk een negatieve levensinslag want er zit geen enkele balans in. Afbranden kan iedereen en daarmee laat deze reviewster zich ernstig kennen. Het betreft hier een beginnende schrijfster die een zeer vlot lezend verhaal heeft geschreven. Dat oogst lof en een goede review zou obv dezelfde kritische elementen tips geven om deel 2 nog een stuk beter te krijgen.

 5. Sheryldine on August 8, 2014 at 10:49

  Ik had al eerder een reactie geplaatst, blijkbaar is er iets mis gegaan.

  Ook ik ben fan van van Delft haar vlotte en humoristische manier van schrijven. Leest goed weg (in 2 dagen tijd)! En de manier van schrijven ben ik nog niet tegen gekomen (ik-vorm?)

  Ik vind het erg jammer hoe deze review gevormd is. Vol verheuging wacht ik altijd de reviews af op fantasyboeken.org maar deze vind ik zeer teleurstellend zeker voor een debutante. Uitspraken als ” kleffe boterham in je broodtrommeltje” en “bord kartonnen personages” voelen als een brok in mijn keel (vraag me af hoe dit voor de schrijfster moet voelen) van kritiek valt te leren en zeker voor debuut schrijfster Patty, ik moet eerlijk zeggen dat ik dit belachelijke kritiek vind zonder enkele onderbouwing ook de uitspraak betreffende hoge verwachtingen vind ik GEMEEN! Erg jammer zo’n review te moeten lezen op een zeer gewaardeerde website.

  Ik begreep dat u April volgend jaar ook zal debuteren met uw boek.
  Hoop ook dat u dan begrijpt dan mijn verwachtingen ook erg hoog zullen liggen als het aankomt op het lezen daarvan.

  Voor de schrijfster, neem meningen en kritiek ter harte! In hoop dat je er van kan groeien!

 6. van Petersen on August 8, 2014 at 11:06

  De kracht van een goede recensie ligt in het zo volledig mogelijk informeren van de doelgroep zonder hierin bepalende details over het medium prijs te geven. Met de doelgroep in ogenschouw dienen de positieve en negatieve aspecten de lezer te helpen bij het bepalen van hun keuze.

  Vanuit adviserende rol mag van een recensent professionaliteit worden verwacht. “Prima als je er toch al niet veel van verwacht.”, geeft de vooraf gekozen instelling van de recensent weer, waardoor het nodige inlevingsvermogen in de doelgroep ontbreekt. Er mag dan ook de vraag gesteld worden of deze recensent de juiste is voor dit genre.
  Welke lezer begint met lage verwachtingen aan een boek of het inwinnen van informatie hierover?

  In de conclusie krijgen de recensenten de ruimte hun eindoordeel en professionele mening als advies aan de lezer mee te geven.
  De in deze recensie gebruikte terminologie ligt in lijn met de volledige recensie waarin professionaliteit te wensen overlaat.
  Een recensie dient ongeacht de kracht van het medium en persoonlijke voorkeur van de recensent vanuit de doelgroep te worden opgesteld.

 7. eveline on August 8, 2014 at 14:47

  Wat ik nou zo stoer vindt is dat de schrijfster deze best wel negatieve reacties op het boek gewoon deelt. Dat getuigt van karakter! ik ben benieuwd of de schrijfster van deze reactie tot de doelgroep hoort. Ik ben zelf 36 en moeder van 2 kinderen. Ik hou helemaal niet van fantasy boeken, maar dit boek heb ik in 1 ruk uitgelezen. Vanaf de eerste regel zat ik vast in het boek. Ik zelf kon eigenlijk maar 1 minpunt ontdekken in het hele boek en dat is dat ik te lang moet wachten voor deel 2.
  Groetjes, Eveline

 8. iris on August 15, 2014 at 22:06

  Ik vond het een geweldig boek, ik heb het in een halve dag uitgelezen kon hem niet wegleggen! Gelukkig had ik vakantie! Ik wacht met smart op deel 2, maak er maar een mooie serie van!

 9. Noa on December 27, 2014 at 19:09

  ik heb het boek vandaag gelezen. ik had hem geleend uit de bibliotheek, zelf had ik zoiets van ach nou ja ik lees em wel gewoon. Het leek me niet echt een leuk boek. Nu heb ik het boek uit en ben ik helemaal verslaafd! Ik vindt het boek super leuk en kan niet wachten tot deel 2!!

 10. Angelique Amkreutz on August 30, 2016 at 14:53

  Ik lees bijna nooit…ik zie geen beelden bij een boek..Totdat ik Drägan Duma, Zij die hoort, van mijn dochter las. Wat een geweldige schrijfster!! Een fantastisch boek, die echt van a tot z blijft boeien en die zelfs bij mij beelden liet oproepen!!! Echt een aanrader zelfs als je volwassen bent 🙂

Leave a Comment