Recensie | Patrick Rothfuss – De Angst van de Wijze

De vriendelijke herbergier uit De Naam van de Wind is nog lang niet klaar met zijn verhaal. Gelukkig maar, want de lezers worden in dit tweede deel zeker niet teleurgesteld.
De jonge Kvothe zit na alle gebeurtenissen in het eerste deel nog steeds niet stil. Zijn geest is onrustig en verlangt naar kennis. Ondertussen gaat hij gebukt onder schulden en maakt de verwende Ambrosius hem het leven zuur.

Als Kvothe eindelijk de kans krijgt om een beschermheer te vinden in het verre Severen grijpt hij die met beide handen aan. Het komt de universiteit ook wel goed uit, want door zijn streken willen ze hem een tijdje niet zien. Buiten de universiteit blijkt het leven nog spannender te zijn, dan hij verwacht had. Voordat hij het weet moet hij een moordcomplot op de invloedrijke Maer voorkomen, een bende rovers onschadelijk maken en de taal en cultuur van de mysterieuze Ademhuurlingen leren. Daarnaast komt hij op het pad van Felurian, een Faevrouw die mannen verleidt en ze nooit meer laat gaan…

Regelmatig zie je dat het tweede deel van een serie inzakt. Die valkuil weet Patrick Rothfuss listig te omzeilen. Je wilt nog steeds weten hoe het gekomen is dat zo’n sprankelende en eigenwijze jongen zo’n uitgebluste herbergier is geworden. Dat zorgt ervoor dat Kvothes avonturen spannend zijn, want wanneer gaat het mis? Of gaat het nu net goed? Je wordt nieuwsgierig naar de verhalen achter Kvothe’s vele benamingen en de onvertelde verhalen achter de legenden.Toch blijft Kvothe een mens van vlees en bloed met zijn eigenaardigheden en ongeduld.

Het meeste leesplezier valt dan ook te halen uit de details. De slimme manieren waarop Kvothe geld verdient, de tot in de puntjes uitgewerkte trucs en de enorme dosis zelfspot weten regelmatig een glimlach op het gezicht van de lezer te toveren.

Dit deel is flink dikker dan het vorige, maar weet tot het eind te boeien. Voor de lange zomeravonden is dit een goede investering. Nu maar wachten op dat laatste deel.
(Cathinca van Sprundel)


Patrick Rothfuss
De Angst van de Wijze
Prijs: € 27,50
ISBN: 978-90-225-5060-1

Leave a Comment