Recensie | Patrick Ness – Het Lawaai dat Nooit Stopt

Patrick Ness - Het Lawaai dat Nooit StoptHet Lawaai dat Nooit Stoptis het laatste deel in de briljante Chaos-Trilogie van Patrick Ness en het is een indrukwekkende finale.

De dramatische wending waarmee het vorige deel – Het Donkere Paradijs – eindigde, zet de toon voor dit laatste deel. Todd en Viola zijn van elkaar gescheiden. Burgemeester Prentiss heeft de macht gegrepen in Haven en doopt het stadje meteen om tot Nieuw Prentissoord. Mevrouw Coyle, genezeres uit Haven, tuigt een verzetsleger op. En dan zijn er nog de Spakkels, de inheemse bewoners van de planeet.

Prentiss en Coyle zetten Todd en Viola in als pionnen in hun eigen, ingewikkelde machtsstrijd. Een strijd die iedereen voor onmogelijke keuzes stelt. Mag je een oorlog persoonlijk maken? Hoe ga je om met spijt, met verkeerde beslissingen, met bedrog? Niets is eenvoudig en elke beslissing heeft meer gevolgen dat Todd en Viola lief is. Voor hen persoonlijk, maar ook voor het grotere geheel voor het leven van de mensen op deze planeet. Boven hun hoofden komt een schip vol kolonisten steeds dichterbij… Burgemeester Prentiss stelt zich zelfverzekerd en doelbewust op in het midden van de strijd. Hij lijkt volledig zeker te weten wat hij wil: Oorlog. Wat, aldus Todd, die gruwt van de plannen van de burgemeester, monsters van mannen maakt.

Wat een ontzettende goede verhalenverteller, die Patrick Ness. Neem bijvoorbeeld de sympathieke manier waarop hij Todd het paard Angharrad toe bedeeld, of de bijzondere rol van Wilf, de man waar niemand naar luistert. De manier waarop hij Viola’s karakter laat groeien, de briljante manier waarop de verhaallijnen in elkaar geweven worden en uiteindelijk samenkomen tot een (onvermijdelijk?) einde. Het boek barst van de scenes die je niet wilt lezen, die je op het puntje van je stoel brengen terwijl je je ogen wilt sluiten. Je leest ze toch omdat je het moet weten hoe het afloopt.

De Chaos-Trilogie is elke onderscheiding waard is die hij toebedeeld heeft gekregen.
(Ingrid Bilardie )

Untitled-5
Titel: Het lawaai dat nooit stopt
Auteur: Patrick Ness
Pagina’s: 624
Leeftijd: 15 jaar en ouder
ISBN: 978-90488-1631-6
Uitgeverij Moon
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € 12,99

Leave a Comment