Recensie | Patrick Brannigan – Evenbeeld

EvenbeeldSyl van Spinter is de kapitein van de Sagitta. Hij en zijn bemanning, waaronder de half-menselijke luitenant Gurft, doen hun best om het zich zo goed mogelijk naar de zin te maken in Anwyn, waar de rivaliserende steden en hun machtspolitiek het hen niet eenvoudig maken om het spreekwoordelijke hoofd boven water te houden. Daar komt dan nog eens bij dat Syl het nieuws krijgt dat zijn vader, Kilion Achtvinger, is vermoordt door de Hertog van Grim. Hij doet wat iedere rechtgeaarde zoon hoort te doen: hij zweert wraak.

Caitlyn McQuade is de dochter van raadslid McQuade, en zij slijt haar dagen in het dystopische Dis. Er is sprake van een groot voedseltekort, ruziënde raadsleden en actieve ondergrondse beweging die voorziet in drugs en rebellie. Ter ontspanning nemen de inwoners van Dis hun toevlucht tot de cyberwereld Anwyn. Als het Caitlyns geliefde Sean teveel wordt, verkiest hij ervoor om zelfmoord te plegen in deze wereld. Of niet?

Het is niet veel schrijvers gegeven om een klassieke fantasylandschap te combineren met een science fictionwereld. Patrick Brannigan doet dat echter op weergaloze manier: de geloofwaardige wijze waarop de twee in elkaar overschuiven is verbluffend goed gedaan. De sfeerbeelden kloppen en beide werelden zijn even interessant: Anwyn heeft luitenant Gurft, Dis de briljante dealer Jack. Anwyn maakt slim gebruik van fantasyclichés zoals schier eindeloze reizen te paard en een hebberige aardmannenkoning, Dis van een in niveaus opgedeelde machtsstructuur en een sterke rebellenbeweging met hackers. De archaïsche manier van spreken door Syl en andere inwoners van Anwyn vormt een mooi detail, waarmee toch even de verschillen tussen de werelden aangetoond wordt.

De personages staan prima hun mannetje, de verhaallijn davert voort en de schrijfstijl is vlot. Een heerlijk boek van eigen bodem.
(Rianne Werring)

Untitled-4.5
Titel: Evenbeeld
Auteur: Patrick Brannigan
199 pagina’s
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-94625-4873-2
Uitgever: Mijnbestseller.nl
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € 4,99 (via Smashwords)

1 Comment

  1. Patrick Brannigan on March 24, 2014 at 13:15

    Tjee. Niet eens 5 sterren 🙂

Leave a Comment