Recensie | P.C. Cast – Huis van de Nacht: Onveilig

Nadat Zoey en haar vrienden getuige zijn geweest van de herrijzenis van de oude, maar wondermooie demon Kalona en de dood van hogepriesteres Shekinah, vluchten ze de tunnels van Zoey’s beste vriendin Stevie Rea in. Terug naar het Huis van de Nacht gaat niet meer, want beide gebeurtenissen waren zorgvuldig gepland door de afvallige priesteres Neferet. Ondergronds kan Kalona hen niet volgen en Zoey hoopt dat ze daar veilig zullen zijn. Maar ook in de tunnels valt het niet mee. Boven hen woedt de ergste winterstorm ooit, de rode halfwasvampiers zijn verre van vriendelijk en tot overmaat van ramp merkt Zoey dat haar liefdesleven weer terug bij af is en ze weer moet kiezen tussen twee vriendjes: de inmiddels volwassen vampier Erik, en haar ouwe trouwe vriend Heath. En dat terwijl ze eigenlijk maar aan een jongen denken wil; Stark. De gebeurtenissen komen in een stroomversnelling als Zoey wordt aangevallen door een Raafspotter, een van de dienaren van Kalona, en een terugkeer naar Het huis van de nacht onvermijdelijk is.
Terwijl Zoey groeit in haar rol als hogepriesteres en steeds meer vertrouwelingen om zich heen verzamelt, moet ze het opnemen tegen een dreiging die niet alleen het Huis van de Nacht bedreigt, maar ook de mensheid ernstig in gevaar brengt. Met doorzettingsvermogen, onwankelbaar vertrouwen in haar Godin Nux en de hulp van haar goede vrienden vecht Zoey zich door de moeilijkheden.

Helaas kiest P.C. Cast ervoor om de eerste honderd pagina’s te vullen met herhalingen. Ze vat de eerste vier delen van de serie samen in flashbacks, overwegingen, mijmeringen. Zoey houdt hele verhalen over de voorgaande ontwikkelingen. Aangezien het toch vrijwel onmogelijk is om de boeken uit de serie losstaand te lezen, is dat niet alleen overbodig, maar ook erg saai. Die eerste honderd pagina’s lezen daarom zo traag als dikke stroop.

Daarna schiet het verhaal gelukkig weer los en hervindt Cast haar soepele schrijfstijl en boeiende plotwendingen. De romantische ontwikkelingen tussen Zoey, Heath en Erik vormen hier en daar de toch broodnodige komische noot. Ook de leden van Zoey’s cirkel, de tweeling en Damien, proberen af en toe grappig uit de hoek te komen, wat helaas niet altijd evengoed lukt. Soms lijken deze karakters hierdoor wat te dom voor de rol die ze gekregen hebben. Door de boeken heen lijken ze ook nauwelijks te groeien, wat wel een gemiste kans is.

Huis van de Nacht blijkt, ondanks een dipje hier en daar, een serie die niet alleen geschikt is voor vijftienjarigen. De actie en de doorlopende verhaallijn, maar ook de persoonlijke groei die Zoey, Stevie Rea en Aphrodite doormaken, houden de serie interessant en sprankelend. Dat maakt de serie ook aantrekkelijk voor een ouder publiek.
(Ingrid Bilardie )


P.C. Cast
Huis van de nacht: Onveilig
Prijs: € 18,95
ISBN: 9789022561508

Leave a Comment