Recensie | P.C. Cast – Huis van de Nacht: Ontembaar

Het vierde deel van Het Huis van de nacht van P.C. Cast begint waar het derde deel eindigde. Zoey is volkomen geïsoleerd. Haar band met haar vriend Heath is verbroken, Erik is woedend op haar, haar vrienden vertrouwen haar niet meer en de band die ze met Loren heeft, blijkt gebaseerd op leugens en bedrog.

Alleen Stevie Rea, die ondood is en in de tunnels woont, en Aphrodite zijn nog over van de groep vrienden die Zoey eens had. Goedmaken met haar andere vrienden kan haast niet, niet zonder hen in gevaar te brengen. Maar als Zoey wordt aangevallen door een duister, koud en eng iets in de nacht en Aphrodite angstaanjagende visioenen krijgt over Zoeys toekomst, heeft Zoey geen keus meer: ze moet alles op alles zetten om haar vrienden terug te winnen.

Dat is nog lastig genoeg, want merkwaardige, verwarrende gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op. Twee vampiers zijn inmiddels dood, Neferet wil de oorlog verklaren aan de mensheid, nieuweling James Stark arriveert op de school en maakt diepe indruk op Zoey en dan is er nog de komst van de hooggeplaatste hogepriesteres Shekinah en een nieuw heftig visioen van Aphrodite, die hen allemaal in gevaar brengt. Zoey moet al haar krachten en vindingrijkheid aanspreken om niet alleen haar vrienden in het Huis van de Nacht, maar ook die onder de mensen en met name haar oma te beschermen tegen het onheil en Aphrodite blijkt van onschatbare waarde als chaos regeert.

Het nauwelijks zelfstandig te lezen Ontembaar zit vol actie en avonturen. De gebeurtenissen zijn heftiger en duisterder dan in de voorgaande delen. Maar al Casts karakters hebben op hun eigen manier een goed gevoel voor humor en de parade van katten (en een hond) die elk boek verlevendigen zorgen ervoor dat het niet alleen maar rampspoed en onheil is. Er is een prima balans. Toch niet meer dan drie sterren, want ondanks de bijzondere insteek blijft het toch gewoon een kostschoolroman, die geschreven zijn om lekker vlot weg te lezen, niet om je te verbazen, te verrassen of te overrompelen. Jammer van de soms wat stroef lezende vertaling, wat vooral in de dialogen voelbaar is.
(Ingrid Bilardie)


P.C. Cast
Huis van de nacht: Ontembaar
Prijs: € 18,95
ISBN: 9789022557792

Leave a Comment