Recensie | Olga Maria Berger – De Erfdrager

de erfdragerAl sinds mensenheugenis groeit op ‘t Veem een grote eik. In de barakken ernaast is het een komen en gaan van bewoners, waarvan de enige constante factor de schilder Robur is. In 1968 wordt de barak naast hem bewoond door Kars de beeldhouwer, zijn vrouw Cleo en hun dochter Frouke, in 1982 komen componist Mark met zijn vrouw Vicky en dochter Selene erbij. Cleo is in de tussentijd verdwenen en met Kars gaat het niet goed. In 2003 is Robur de enige die de barakken naast de eik bewoont, en zijn er niet minder dan drie doden gevallen op het terrein. Heeft de geschiedenis van de eik en de vorige bewoners van het gebied daar iets mee te maken?

De Erfdrager is een boek met een mysterie, en hoewel er voldoende aanwijzingen worden gegeven zodat de lezer niet volledig in het duister tast, duurt het tot aan het einde van het boek tot alle eindjes ontrafelt zijn. Behalve dat dit gebeurt met de verhaallijn in de huidige tijd, krijgt Selene op zeker moment een oud boek in handen met daarin de geschiedenis van de eik. Het is geschreven in een andere taal en wordt in fragmenten uit de doeken gedaan. Twee mysteries voor de prijs van één dus.

Een nadeel daaraan is dat je als lezer te maken krijgt met een stortvloed aan personages. Sommige bewoners uit de huidige tijd hebben verbanden met de personages uit de vroegere geschiedenis, veel van de bewoners uit de barakken hebben onderlinge familiebanden. Ook komt er vrijwel bij ieder personage uit het verhaal een vader, moeder, vriend, vijand of vage kennis die weer iets met de gebeurtenissen op ‘t Veem te maken heeft. Kortom: je moet een goed geheugen hebben om het bij te houden. Begrijpelijk is het echter wel dat er geen stamboom aan het boek is toegevoegd: de onderlinge banden maken deel uit van het plot en een stamboom zou daarom veel van het verhaal weggeven. Er zit dus niets anders op dan zelf pen en papier bij de hand te houden, maar: dat beetje extra moeite is dit boek wel waard. Bij tijd en wijle is het ontzettend spannend, de personages zijn mooi uitgekristalliseerd en de plot is verrassend goed opgezet.

Inmiddels is De Erfdrager in een tweede druk verschenen bij uitgeverij Zilverspoor. Niet onterecht: wie van moordmysteries met een luguber tintje houdt en niet vies is van een uitdaging, is dit boek een rasechte aanrader.
(Rianne Werring)

Untitled-4
Titel: De Erfdrager
Auteur: Olga Maria Berger
Pagina’s: 326
Leeftijd: 16+
ISBN: 978-94-608-6026-3
Uitgever: Books of Fantasy/ Zilverspoor
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € –

Leave a Comment