Recensie | Neil Gaiman – De Oceaan aan het einde van het Pad

9200000015345062Na jaren niet in zijn geboortedorp geweest te zijn, keert een man terug. Het oude  huis staat er niet meer, maar Hempstock farm, waar zijn vriendinnetje Lettie Hempstock woonde met haar moeder en oma, staat er nog steeds. Zij vertelde hem ooit dat er een oceaan achter het huis ligt, maar het lijkt op het eerste gezicht niets meer dan een eendenvijver – het lijkt niet eens op een meer. Terwijl de man daar zo aan de vijver zit, dwalen zijn gedachten af naar de laatste keer dat hij Lettie zag, voor dat ze naar Australië vertrok. Het begon allemaal met een man die bij hen in huis woonde, en zelfmoord pleegde in de Mini van zijn ouders, en wat  volgde is een bijzondere vriendschap die de grenzen van magie meerdere keren overschrijdt. De moeilijkheden beginnen pas echt als Lettie hem meeneemt naar een land waar alles mogelijk is.

Het verhaal begint zoals er velen beginnen. Er is een man en hij kijkt terug op zijn jeugd, waar op het eerste gezicht niets raars mee is. Heel langzaam weeft Neil Gaiman een verhaal om de jeugd van deze jongen heen, en hij  sleept je zo langzaam en gemakkelijk mee in de vreemde wereld, dat je als lezer – voordat je het doorhebt – midden in een beklemmend, spannend verhaal zit wat met geen mogelijkheid weg te leggen is.

De vreemde en onwerkelijke gebeurtenissen zijn geloofwaardig omdat ze langzaam en een voor een geïntroduceerd worden. Het geheel zit zo kunstig in elkaar: Gaiman mag met recht een Groot Vertelmeester genoemd worden.

De Oceaan aan het einde van het Pad is een boek wat zich prima leent voor een avond  op de bank, en slaagt erin je volledig onder te kunnen dompelen in het verhaal.
(Stéphanie de Geus)

Untitled-4
Neil Gaiman
De Oceaan aan het einde van het Pad
Pagina’s: 256
Leeftijd: 16+
ISBN: 978-90-225-6868-2
Uitgeverij: Boekerij
Boek prijs: € 18,95
Eboek prijs: € 8,99

Leave a Comment