Recensie| Moira Young – Het Bloedrode Spoor

Saba is geboren op midwinterdag, twee uur na haar broer Lugh. Ze komt altijd na Lugh. Maar dat is zoals het hoort. Als Lugh op zijn achttiende meegenomen wordt door vijf onbekende mannen zweert Saba dat ze hem zal vinden. Met haar vaders raad in haar hoofd en haar kleine zusje Emmi op sleeptouw gaat Saba op weg. Onderweg komen ze vriend en vijand, geluk en tegenslagen tegen. Saba komt erachter dat ze misschien toch voor meer bestemd is dan alleen in iemands schaduw te staan.

Het Bloedrode Spoor, het eerste boek van Moira Young, lijkt in veel opzichten op andere verhalen. Een onbetekenend meisje dat op pad moet en onderweg haar eigenwaarde vindt en meer blijkt te zijn dan ze ooit had durven dromen. “Je hebt geen idee hoe mooi je bent”, is inmiddels een bekende zin.
Toch voelt Het bloedrode Spoor zeker niet als een na-apertje. De combinatie van plot, omgeving, tijd en karakters zorgt voor een origineel verhaal en ook de schrijfstijl geeft het boek iets geheel eigens.
Die schrijfstijl is in het begin even vervelend, maar het went heel snel. Na een tijdje lijkt er ook een verband te zijn tussen de stijl en het analfabetisme van het vertellende personage.

Het boek leest gemakkelijk weg en je leeft snel met Saba mee. Hoewel de andere karakters minder uitgebreid beschreven worden, is dit niet storend en leer je ze in de loop van het verhaal goed genoeg kennen door Saba’s ogen.
Het verhaal rolt van de ene in de andere gebeurtenis op zo’n manier dat het spannend blijft zonder gehaast over te komen. Al met al is Het Bloedrode Spoor een zeer geslaagd boek dat alle belangrijke elementen –liefde, spanning, humor- in ruime mate bevat.
Hoewel er nog nauwelijks aanwijzingen zijn voor een vervolg, wordt de nieuwsgierigheid van de lezer gewekt en er zal zonder twijfel uitgekeken worden naar het volgende boek van Moira Young.
(Erin de Vrijer)


Prijs: € 14,95
Het Bloedrode Spoor
Moira Young
ISBN: 978-9024-5990-80

Leave a Comment