Recensie | Michelle Harrison – 13 Schatten

De diertienjarige Tanya heeft een gave, maar voor haar voelt het als een vloek. Sinds ze klein was, heeft ze de gave om elfen te zien. Dat klinkt misschien leuk, maar het brengt haar altijd in de problemen. In het begin haalden de elfen onschuldige geintjes met haar uit, maar dat werd hoe langer hoe erger, totdat de geintjes alles behalve onschuldig waren. Wanneer het echt helemaal uit de hand loopt kan haar moeder er niet meer tegen en besluit ze Tanya voor een aantal weken naar haar grootmoeder te sturen. Haar grootmoeder woont in een groot en oud huis en Tanya heeft het daar nooit leuk gevonden: haar grootmoeder mag haar niet. Eenmaal daar aangekomen gaat Tanya het huis verkennen. Hoewel de meeste kamers afgesloten zijn, ontdekt ze samen met Fabian, de zoon van de klusjesman, toch wat spannende dingen. Zo pakken deze weken anders dan Tanya had gedacht, zeker als ze plots achter een groot geheim komt dat alles verandert.

De schrijfstijl van Michelle Harrison is erg chaotisch, waardoor het voor de lezer lastig is om het verhaal te volgen. Het lijkt daardoor alsof de plot van het verhaal constant verandert, alsof Harrison zelf ook niet wist hoe 13 Schatten moest eindigen. Hierdoor is het verhaal wel onvoorspelbaar en is het moeilijk in te schatten of het alles nog goed zal eindigen.

De omschrijvingen in 13 Schatten zijn wel goed neergezet, en dan voornamelijk die van de elfen. Deze worden tot in detail beschreven. Zo weet je van de meeste welke kleur ze hebben, wat ze aan hebben en wat ze doen, zoals bijvoorbeeld suiker in zout veranderen. Daarnaast is Harrison ook goed in het beschrijven van ruimtes. Het huis wordt goed tot in details beschreven, net als de tuin en het bos. Daardoor kan de lezer zich goed inleven in het verhaal en voelt het alsof je echt mee op avontuur gaat met Tanya en Fabian. Door deze beschrijvingen maak Harrison het verhaal een stuk levendiger.
Dat zorgt er echter nog steeds niet voor dat het een boek is waar je op een grauwe zondag even lekker in wegkruipt. En dat is jammer, want elfen en tieners vormen een goede combinatie, alleen niet in dit boek.
(Elianne de Geus)


13 Schatten
Michelle Harrison
Prijs: € 18,50
ISBN: 978-90-225-5623-8

Leave a Comment