Recensie | Michael Sullivan – De Openbaringen van Riyria 5: Wintertij

Michael Sullivan - De Openbaringen van Riyria 5, WintertijDe helden van de Wereld van Elan zitten diep in de penarie. Prinses Arista en Degan Grim – de ware Erfgenaam van Novron – zijn gevangen genomen door Saldur, die ook keizerin Modina in zijn greep houdt. Hij is van plan om de keizerin met zijn bondgenoot Edelbert te laten trouwen en haar vervolgens ter dood te brengen. Tijdens het Wintertijfeest zullen vervolgens Arista en Degan Grim op de brandstapel worden verbrand, als heks en verrader.
Hadriaan en Rolf zijn echter terug van hun omzwervingen en zij zijn vastbesloten om een stokje te steken voor Saldurs plannen. Hadriaan wordt echter ontdekt en hij wordt voor het blok gezet: hem wordt verteld dat hij Arista en Grim kan redden door zich voor te doen als ridder en in een lansgevecht de kampioen van de Graaf van Slagwijk te doden, die Saldur en Edelbert in de weg zit.
Hadriaan neemt de opdracht aan, maar hoe meer hij over deze heer Breekton te weten komt, hoe meer hij aan het twijfelen wordt gebracht. Kan hij het over zijn hart verkrijgen om een goede man te doden om twee anderen te redden? En wat als hij het niet doet, brengt hij dan heel Elan in gevaar?

Waar prinses Arista de stuwende kracht was qua plot in het vorige deel, is haar rol in dit boek zo goed als afwezig. In plaats daarvan nemen Rolf en Hadriaan de boel weer over, en wel gescheiden van elkaar. De focus ligt op Hadriaan, die zijn plek moet zien te vinden aan het Keizerlijke hof en daar maar wat moeite mee heeft. Rolf heeft ondertussen zijn eigen boontjes te doppen: hij zoekt zijn verloofde Gwen op in het belegerde Melengar en zoekt naar manieren om Grim te vinden, die zich ergens in een dwergenvesting in Aquesta moet bevinden. Dat is echter zo goed als onvindbaar zonder de juiste bondgenoot.

Meer intrige, meer bijpersonages: de wereld van Riyria zou zo onderhand uit haar voegen moeten barsten. Dat het niet gebeurt, heeft alles te maken met toevalligheden en bijzonder goed in elkaar passende noodoplossingen. Zo onderhand begint het een beetje een herhalingsoefening te worden dat wanneer het echt spannend wordt, er spontaan een oude kennis op komt dagen, al dan niet met een leger in de kielzog. Nog steeds vieren humor en kleurrijke beschrijvingen hoogtij, en de personages zijn verre van vervelend, maar de verrassing is er wel een beetje vanaf.
Tegen het einde van het boek lijken de eindjes min of meer aan elkaar geknoopt: het Keizerrijk komt in enigszins stabiele handen en de grootste dreigingen zijn uit de weg geruimd. Dat roept dan ook vraagtekens op wat betreft het laatste deel: het is te hopen dat Sullivan er meer uit weet te halen dan een lauwe toegift.

Helemaal mooi rondt de schrijver het niet af: de zorgvuldig opgebouwde spanning die bijna drie boeken de tijd heeft gehad om te sudderen, loopt plotseling leeg als een omgekeerde wijnkruik. Een van de laatste scenes van het boek, die hartverscheurend had moeten zijn, voelt afgerafeld en lelijk aan. Geen toppertje in de serie, dus. Het is te hopen dat het laatste deel een waardig einde aan een overwegend sterke serie maakt.
(Rianne Werring)

Untitled-3.5
Michael Sullivan
De Openbaringen van Riyria 5: Wintertij
384 pagina’s
Leeftijd: 12+
ISBN: 978-90245-6376-0
Uitgever: Luitingh Fantasy
Boekprijs: € 18,95
E-boek prijs: € 12,99

Leave a Comment