Recensie | Michael Sullivan – De Openbaringen van Riyria 4: Een Storm van Smaragden

Michael Sullivan - De Openbaringen van Riyria 4, Een Storm van SmaragdenRolf Molenbeek en Hadriaan Zwartwater keren terug naar het koninkrijk Melengar in het bezit van een brief van Merrick Marius, de voormalige vriend en nu ergste vijand van Rolf. In de brief staat te lezen dat het schip De Smaragdstorm zal uitvaren met aan boord enkele brieven, met daarin instructies die ervoor zullen zorgen dat Melengar ten val zal komen. Koning Alric vraagt het duo om aan te monsteren op het schip, maar Rolf stribbelt tegen. Hij heeft een ander doel gevonden en wil eigenlijk stoppen met zijn huidige bestaan. Hadriaan weet hem uiteindelijk toch over te halen, maar zal snel spijt daarvan krijgen: het tweetal wordt geconfronteerd met een overdosis moeilijkheden en tegenslagen en raakt verder en verder op drift.
Hun bondgenoten gaat het al evenmin voor de wind. De tovenaar Esrahaddon ontvalt hen, Degan Grim wordt gevangengenomen. Prinses Arista probeert het Keizerlijk paleis binnen te dringen en in contact te komen met Keizerin Modina, die ze kende als het boerenmeisje Trees. Maar de Keizerin wordt zwaar bewaakt en de vijand licht op de loer.

Waar het derde deel van De Openbaringen van Riyria de hoofdpersonages deel gingen nemen aan de strijd tussen het Keizerrijk, de nationalisten en de Koningsgezinden om de wereld van Elan, raken Rolf en Hadriaan in het vierde deel weer een beetje van de kern van de zaak weg. Terwijl de verschillende facties steeds verder met elkaar verweven raken, zitten zij ver weg op een bootje op zee. Dat geeft een gevoel alsof je weggeleid wordt van de daadwerkelijke actie en dat is jammer. Hoewel de gebeurtenissen op het schip op zich onderhoudend genoeg zijn – ook hier weer legio aan interessante bijpersonages en diverse intriges die de gemoederen bezig houden – wil je als lezer liever terug naar Modina en Arista. En als Hadriaan en Rolf dan ook nog eens een ellenlange tocht over een ander continent worden gestuurd met een redelijk zinloos resultaat, heb je het gevoel dat je als lezer vulling bent gevoerd. Vermakelijke vulling, maar voor het plot lijkt het er maar weinig toe te doen.

Enkele puzzelstukjes van het verleden van Rolf en Hadriaan worden aangevuld, maar waar dat in andere boeken belangrijke gevolgen had voor de plot of voor de personages, lijken ook deze achtergrondverhalen meer toevallig van pas komend dan daadwerkelijk zinvol. Gelukkig eindigt het boek met een joekel van een cliffhanger – of meerdere, eigenlijk – waardoor de boel op het laatste moment toch weer in een stroomversnelling komt. De daadwerkelijke spanning moet in dit geval komen van de gebeurtenissen rondom Arista – en niet van het vermaarde roversduo.

Op zich geen slecht boek, maar wel een zoethoudertje vergeleken met de eerdere delen. Het is te hopen dat het vijfde(!) deel zich weer wat meer gaat richten op de hoofdzaken in plaats van de bijzaken. Overigens een hele fijne toevoeging: een namen- en begrippenlijst achterin het boek!
(Rianne Werring)

Untitled-4
Michael Sullivan
De Openbaringen van Riyria 4: Een Storm van Smaragden
384 pagina’s
Leeftijd: 12+
ISBN: 978-90245-6015-8
Uitgever: Luitingh Fantasy
Boekprijs: € 16,95
E-boek prijs: € 12,99

Leave a Comment