Recensie | Michael Reefs – De Biebbende, de Legende van de Hemelrijders

de_bieb_bende_fantasyboekenHet dorpje Zuidbaai heeft al sinds de Middeleeuwen zijn eigen legende. Op de heuvel in het zuidoosten zou een verborgen kasteel zijn, waar twaalf geesten, de Hemelrijders, al eeuwenlang gevangen zitten door de Man met de Bijl. Deze legende boeit Luca enorm. Samen met haar vrienden Sander, Melanie, Roy en Valerie gaat ze op onderzoek uit. Voordat ze het beseffen, zitten ze middenin een groot avontuur. De vriendengroep moet voor 23 januari de eerste Hemelrijder bevrijden, anders komt de Man met de Bijl hun zielen halen. Het feit dat er een bibliotheek op de heuvel gebouwd wordt, maakt hun zoektocht er niet makkelijker op. Naast de geesten hebben ze nu ook nog te maken met bibliothecaresse Angelique en hardnekkige ouders. Maar de Bieb-bende geeft niet snel op.

Michael Reefs beoogt met zijn serie kinderen tot lezen aan te zetten. Het feit dat er na elk hoofdstuk QR-codes zitten, draagt daar zeker aan bij. Wanneer deze codes ingevoerd zijn, krijgt de lezer extra informatie over de personages en gebeurtenissen in het boek. Ook de interactieve app voor de telefoon is een leuke toevoeging aan het mysterie. Voor kinderen geeft het een extra dimensie aan het lezen. Doordat er vijf kinderen zijn, kan ieder kind zich wel met een personage identificeren. Voor jongere kinderen zal het idee van een hecht ‘clubje’ zeker aanspreken. Daarnaast zijn de situaties van de kinderen herkenbaar. Ze worstelen niet alleen met een spannend mysterie, maar ook met ouders die moeite hebben hen te begrijpen.

Veel van die voordelen werken op sommige punten in het boek ook nadelig. Doordat het verhaal alleen uit het oogpunt van Luca verteld is, blijven de andere kinderen en personages karikaturaal. Vooral de volwassenen zijn soms bordkartonnen boemannen. Zonde, want er zijn genoeg jeugdboeken die wel diepgaande personages hebben, zonder dat het te moeilijk voor kinderen wordt. Het eerste hoofdstuk leest stroef, dankzij een flinke infodump. Zowel het uiterlijk als de karakters van de kinderen worden in een paar pagina’s opgelepeld, net als de legende, terwijl iedereen die legende wel kent. Dit komt geforceerd over, net als het feit dat alle volwassen inwoners van Zuidbaai de legende verklaren als onzin, maar wel alles doen om Luca en haar vrienden te dwarsbomen in hun onderzoek. Een ander klein detail is, is dat er in de extra informatie die via de QR-codes op te vragen is, spelfouten zitten.

Kortom, in dit debuut heeft Michael Reefs een uitstekend concept, maar in de uitwerking laat hij wat steken vallen. Er komen in elk geval nog elf delen aan, waarin hij de kans krijgt om dit concept verder te verbeteren.
(Cathinca van Sprundel)

Untitled-2.5
Titel: De Biebbende, de Legende van de Hemelrijders
Auteur: Michael Reefs
Pagina’s: 232
Leeftijd: 8+
ISBN: 978-94907-6714-3
Uitgeverij: Zilverspoor
Boek prijs: € 14,95
Eboek prijs: € –

Leave a Comment