Recensie | Michael Grant – Plaag (Gone-serie)

Plaag is het vierde deel in de Gone-serie. De kinderen zitten nog steeds vast achter de muur in wat zij de FAKZ noemen. Ondertussen hebben ze al heel wat overleefd, honger, angst, onderlinge rivaliteit en sommigen hebben zelfs de ‘poef’ overleefd. Iedereen boven de vijftien ‘poeft’ namelijk. Het is een soort test van de Duisternis, en als je maar genoeg verzet, dan kan je blijven, daarom zijn er ondertussen een aantal kinderen boven de vijftien. Zoals Sam en Astrid. Tussen Sam en Astrid gaat het niet zo goed, maar eigenlijk gaat het dat met niemand sinds Maria’s zelfmoord in het vorige boek. Toch lijkt het allemaal wat rustiger. De ultieme slechterik, Drake, zit gevangen en de andere slechterik, Caine heeft zich uit de voeten gemaakt. Maar het kan nooit lang goed gaan in de FAKZ, het water begint op te raken en de raad stuurt Sam met een paar vrienden er in het holst van de nacht opuit om water te zoeken. Astrid probeert daarentegen nog steeds het geheim van haar autistische broer ‘kleine Pete’ te bewaren. Maar hoe lang kan ze nog verborgen houden dat Pete verantwoordelijk is voor het creëren van de FAKZ? En dan zijn er ook nog reuze insecten die uit de kinderen groeien.

Het begint er een beetje op te lijken dat Michael Grant met elk boek de kinderen in de FAKZ het nog een stapje moeilijker maakt. Mutaties, grote insecten, geen water, honger en heel veel manipulatie. Je moet er maar opkomen als schrijver. Eén ding is duidelijk, het is een smerig goed verhaal. Insecten die de kinderen van binnenuit opeten, een geul in het strand waar ze hun behoefte kunnen doen, een griep waar je letterlijk je longen eruit hoest en een jongen met een zweep arm. Het is dan wel een Young Adult boek, maar het is zeker geen boek voor de weekhartige en mensen die vatbaar zijn voor nachtmerries. Het boek is namelijk een grote nachtmerrie.

Toch is het boek weinig vernieuwend, elk boek wordt het een stukje moeilijker voor de kinderen, maar het is eigenlijk steeds meer van hetzelfde. Toch kan je, als je eenmaal aan de serie bent begonnen hem niet meer wegleggen. Want je wilt gewoon écht weten hoe ze uit die grote bubbel komen die om de FAKZ heen zit. En dat gaat zeker nog twee boeken duren.
(Stéphanie de Geus)


Plaag (Gone serie)
Michael Grant
Prijs: € 19,99
ISBN: 978-90-475-0908-0

Leave a Comment