Recensie | Melvin Burgess – Hype

hypeAdam is aanwezig op het concert van Jimmy Earle. Deze populaire zanger heeft een week geleden de Deathpil ingenomen. Na het innemen van zo’n pil heb je nog maar een week te leven, maar je hebt dan wel een waanzinnige tijd. Earle valt op het eind van het concert op theatrale wijze neer. Eerst denkt iedereen dat het een stunt is, maar snel wordt duidelijk dat hij echt dood is. Buiten de concerthal breken rellen los. Zeloten (radicale actievoerders tegen de regering) bezetten het stadhuis van Manchester. Ook delen ze Deathpillen uit uit naam van Jimmy Earle. Adam en Lizzie ondergaan deze sfeer van agressie en anarchie in een roes. Ze vinden het geweldig en verklaren elkaar de liefde. Thuisgekomen blijkt dat de broer van Adam vermist is. Een dag later ligt er een brief op de deurmat afkomstig van de Zeloten. Jess is omgekomen in de strijd tegen de regering. Adam en zijn ouders staan paf. Dit hadden ze nooit achter Jess gezocht. Dezelfde avond gaat Adam met Lizzie naar een groot feest dat gegeven wordt door een vriendin van Lizzie. Allerlei beroemdheden hebben zich daar verzameld om helemaal uit hun dak te gaan. Ook Christian is daar aanwezig. Zijn vader maakt illegaal Deathpillen en zijn oog valt op Lizzie. Het feest loopt mede hierdoor niet helemaal zoals Adam had verwacht en uit frustratie slikt hij een Deathpil. Adam heeft nog maar een week te leven…

Melvin Burgess heeft een dystopie geschreven in de lange, indrukwekkende traditie van Britten die zich met dit onderwerp hebben bezig gehouden. Het verhaal speelt zich af in Manchester in de zeer nabije toekomst. In het boek staan de problemen rond drugsgebruik onder jongeren centraal. Daarnaast stipt Burgess de huidige neiging tot sensatielust aan. Of om met een afkorting te spreken: YOLO. De grimmige sfeer van het boek komt goed over bij de lezer. Het boek bestaat uit drie delen waarin langzaam naar een climax wordt gewerkt. Het eerste deel introduceert de hoofdpersonen en de gebeurtenissen zoals hierboven kort is beschreven. Het tweede deel gaat over het effect dat het slikken van Death op Adam en zijn omgeving heeft. Het derde deel beschrijft hoe Adam en zijn omgeving omgaan met het naderende einde en de verschillende verhaallijnen worden aan elkaar geknoopt.

Burgess schrijft met een snelle en vaardige pen. Het tempo blijft het hele boek hoog en daarmee is het een echte pageturner. De karakters van Adam, Lizzy en de anderen ontwikkelen zich niet echt. De boeven zijn karikaturen. Dit is niet storend gezien de aard van het verhaal. Burgess heeft namelijk meer een avonturenroman geschreven dan een psychologische roman. Het einde van het verhaal is voor de heel goed oplettende lezer geen grote verrassing. Laat je vooral meeslepen met het verhaal en beleef het avontuur van Adam en Lizzie mee op veilige afstand.
(Taffy van Doorn)

Untitled-4
Titel: Hype
Auteur: Melvin Burgess
Pagina’s: 271
Leeftijd: 15+
ISBN: 978-90-443-4526-1
Uitgeverij: Chicken House
Boek prijs: € 17,50
Eboek prijs: € 12,99

Leave a Comment