Recensie | Martijn Adelmund & Iris Compiet – Heksenkind

9200000025900881Nikkie Zeevenslooten is ontsnapt uit Koterije. Samen met haar vriend Balthus landt ze met een luchtschip vlakbij het huis van een norn: een heks. Hoewel Nikkie haar niet vertrouwt, helpt de norn hen en de twee kunnen blijven overnachten. Helaas worden ze achtervolgd door de brigade en moeten ze vluchten om in leven te blijven. Opgejaagd door de Patroon, vinden ze onderdak in hotel in Keulen – net op tijd, want Balthus is inmiddels zo ziek dat hij amper rechtop kan staan. Nikkie wil niets liever dan terug naar huis, naar haar ouders en haar broer. Inmiddels weet ze dat ook zij een norn is en dat levert haar meer vragen dan antwoorden op. Tijdens haar tijd in het hotel van de norn Zanzibar leert ze veel over de wereld die compleet nieuw voor haar is en krijgt ze een kans om haar tekentalent in te zetten. Waarom zit de Patroon achter haar aan? Hoe lang moet ze nog vluchten voor haar leven? En komt ze er wel levend vanaf?

Heksenwaan was een regelrechte spannende rollercoaster die met een gigantische cliffhanger afsloot. Het is dan ook niet meer dan logisch dat Heksenkind op dezelfde voet verder gaat, inclusief illustraties uit het schetsboek van Nikkie. Het verhaal dondert met een razende vaart verder en als lezer wordt je meegesleurd in een achtervolging die neerkomt op leven en dood. Balthus wordt steeds zieker en de gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op, je moet als lezer je hoofd goed bij het verhaal houden. De eenvoud waarmee het verhaal is geschreven, zorgt dat het niet moeilijk is om het verhaal weer op te pakken. Er gebeurt echter zo verschrikkelijk veel, dat er pas over de helft van het boek ruimte is voor een adempauze. Aan de ene kant is dat reden om vol lof over het boek te spreken, aan de andere kan is het zo overweldigend dat een eerdere adempauze prettig was geweest. Het voelt als een achtbaan waar de uitleg van verloren is. Ze zijn op de vlucht, en dat is alles wat je weet.

De antwoorden komen gelukkig wel in de tweede helft van het boek. En hoe. De vragen uit zowel Heksenwaan als het in eerste deel van Heksenkind, worden gedeeltelijk beantwoordt en op zo’n dusdanige manier dat meteen weer Nikkie’s hele wereld op de kop staat. Mocht je als lezer al iets vermoeden, dan gaat er pas een lampje branden vlak voor de grote ontknoping en dat getuigt van een verteltalent waar menig schrijver nog een puntje aan kan zuigen. De illustraties achter in het boek uit het schetsboek van Nikkie maken het verhaal helemaal af.

Heksenkind is een beklemmend verhaal dat haaks staat op alle hedendaagse zoetsappige verhalen doorspekt met liefde. De lichtpuntjes in dit verhaal zijn de onverwachte vriendschappen en de kracht die Nikkie in zichzelf vindt. Het is dan ook duidelijk dat we van dit duo grootse verhalen kunnen verwachten, want verhalen vertellen, dat kunnen ze zeker.
(Stéphanie de Geus)

Untitled-4.5
Titel: Heksenkind
Auteur: Martijn Adelmund & Iris Compiet
Pagina’s: 160
Leeftijd: +14
ISBN: 978-90-225-5936-9
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff Fantasy
Boek prijs: € 12,50
Eboek prijs: € 9,99

Leave a Comment