Recensie | Markus Heitz – Judaszoon

Sia is een Judasdochter. Een van de Kinderen van Judas, het machtigste vampiergeslacht dat zichzelf de baas acht over de andere “lagere” vampiersoorten. Sia probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden. Dit gaat echter niet altijd even gemakkelijk doordat ze voortdurend geconfronteerd wordt met haar vampierskant. Familie is een lastige kwestie en iedere vampier heeft de verantwoordelijkheid over zijn of haar nageslacht te waken en hen te doden als ze een gevaar vormen. Kan Sia deze verantwoordelijkheid aan? Als haar rustige stadje opeens wemelt van de familieleden en andere wezens van het duister, is ze hier niet meer zo zeker van.

Judaszoon is niet het eerste verhaal dat een eigen draai geeft aan de wereld van vampiers en weerwolven, en zal ongetwijfeld ook niet het laatste zijn. Markus Heitz laat zijn creativiteit zien door een compleet nieuw scala aan vampiersoorten te presenteren die bovendien ook nog een compleet eigen hiërarchie volgen. Dit maakt het verhaal zeker interessanter, maar zorgt er ook voor dat de lezer zich vaak afvraagt wie ook al weer wat was en waarom. Gelukkig is Heitz zo verstandig geweest een index te maken met deze informatie.

Nog een reden om terug te bladeren zijn de verschillende verhaallijnen die constant door elkaar lopen, helemaal omdat ze qua tijd ook niet altijd chronologisch lopen. Dit is niet persé storend, want elke reden om een boek nog een keer te lezen zal in de ogen van de echte boekwurm een goede reden zijn. Toch kan het er wel voor zorgen dat het af en toe lastig is om het boek vlot door te komen.

Op het verhaal zelf is absoluut niets aan te merken. De ingewikkeldheid is juist een ontzettend sterk punt en maakt Judaszoon alleen maar interessanter. De nieuwsgierigheid van de lezer wordt gewekt en de verbeelding wordt uitgebreid met nieuwe fantasieën.

Ondanks het feit dat Judaszoon een zeer gesloten einde heeft, zullen velen na het lezen van dit boek nieuwsgierig zijn naar het volgende deel, Judasdochter.
(Erin de Vrijer)


Judaszoon
Markus Heitz
Prijs: € 24,95
ISBN: 978-9024-5329-95

Leave a Comment