Recensie | Markus Heitz – Collector

Collector van Markus Heitz begint in het jaar 3042. De aarde is niet veel meer dan een opslagplaats, want de mensheid is uitgeweken naar andere planeten en sterrenstelsels. Door middel van speciale technologie is het mogelijk om met langeafstands- en korteafstandssprongen door de ruimte te reizen en zo in alle uithoeken van het universum te komen.
Kris woont nog wel op aarde, hij is een chauffeur van zwaar transport en een van de beste. Daarom wordt hij gevraagd om een hele speciale vracht te vervoeren, namelijk een van de artefacten waarmee het mogelijk is om door de ruimte te reizen. Maar meerdere organisaties en concerns azen op zijn vracht. Hij wordt ontvoerd en moet uiteindelijk werken als piloot op ruimteschip de Cortés. Het doel van dit schip is te reizen naar een planeet die onder toezicht van de Collectors is gesteld. De Collectors zijn buitenaardse wezens die vinden dat het mensenras bedreigd is. Zij willen er voor zorgen dat de mens niet uitsterft en door middel van hun superieure techniek kunnen ze planeten die, door mensen bezet zijn, overnemen. De Cortés en zijn bemanning krijgt de taak om meer over de Collectors te weten te komen. Dit leidt er toe dat Kris uiteindelijk een sleutelrol krijgt in de strijd tegen de Collectors.

Het eerste wat opvalt als je het boek openslaat is de vier pagina’s tellende verklarende woordenlijst voorin. Markus Heitz heeft ervoor gekozen om een opsomming te geven van de personen, de rangschikt op planeet, bedrijf of ruimteschip waar ze in voorkomen en daarna volgt nog een begrippenlijst. Dit schrikt eerst wel even af, maar blijkt toch ook handig te zijn. Wel had de lijst een stuk korter gemogen, omdat er soms mensen of woorden in staan die maar één keer worden genoemd. Collector blijft tot aan de laatste bladzijde toe spannend, juist aan het eind van het verhaal zijn er een aantal plotwendingen die er voor zorgen dat je door blijft lezen.
In het verhaal worden veel beschrijvingen gegeven van machines, wapens en ruimtevoertuigen, maar omdat niet van alles uitgebreid wordt uitgelegd hoe het precies werkt, blijft het verhaal interessant en voegt het ook wat toe. Verder zijn de beschrijvingen van bepaalde mensen of mensachtigen erg leuk om te lezen. Zo willen personen die zich aansluiten bij de Order Of Technology graag zo veel mogelijk delen van het menselijk lichaam vervangen door techniek, zodat je meer kan en minder kwetsbaar bent. Een arm vervangen door een mechanische grijparm is nog maar een klein voorbeeld, want hoe hoger je in de orde komt hoe meer je mag vervangen en in sommige personen is niets menselijks meer te herkennen. Deze ‘mensen’ kiezen er zelf voor om zo te zijn, maar er zijn bijvoorbeeld ook nog de chimaera’s. Dit zijn hybriden die in een laboratorium zijn ontstaan, uit dierlijk en menselijk DNA. Ze komen voor in allerlei soorten en maten, afhankelijk van het dierlijke DNA dat is gebruikt.
Het is jammer dat er in de Nederlandse vertaling af en toe niet goed is opgelet en er rare zinnen voorbij komen, als je daardoor een zin moet overlezen is dit vervelend. Ook moet je erg goed opletten in welk jaar en op welke dag het hoofdstuk zich afspeelt, want dit wisselt erg vaak. Maar uiteindelijk is Collector een leuk en spannend verhaal en zeker als je niet bang bent voor wat technische beschrijvingen is het heel erg de moeite waard.
(Sophie Brolsma)


Collector
Markus Heitz
Prijs: €19,95
ISBN: 978-90-245-3318-3

Leave a Comment