Recensie | Mark Menozzi – The King – De Zwarte Koning

Valdar is een groot continent, waar verschillende rassen leven. Zo leven er onder andere mensen, elven, gyksh, goblins en dwergen. Tussen en binnen in de verschillende rassen heerst vaak onenigheid en ook tussen het Westen en Oosten was er in het verleden vaak oorlog. Maar het is de bedoeling dat de recent gebouwde stad Kemyss voor rust en eenheid van het Westen en Oosten zorgt.
Allerlei verschillende mensen en wezens trekken naar deze stad van hoop. Zo ook Manatasi, Prins van de Veertien Stammen, en zijn sjamaan Sirasa. Zij komen uit Warantu, maar dit is in de rest van Valdar een vrij onbekend gebied. Daarom reist Manatasi af naar Kemyss, om zo aan de wereld te laten zien dat ze bestaan. Eenmaal daar aangekomen, redden hij en Sirasa een klein meisje en haar moeder van een aanval. Het meisje blijkt veel magische kracht te bezitten en ze wordt daarom door verschillende genootschappen achterna gezeten. Nadat ze van deze aanval is gered is ze dus nog niet veilig.

Eigenlijk gaat het verhaal over de verschillende groepen die achter het meisje aanzitten. Dit zijn mensen en wezens die haar kracht willen gebruiken, maar ook mensen als Manatasi en Sirasa die haar willen redden. Met dit gegeven lijkt de plot simpel, maar dit wil niet zeggen dat het verhaal saai is. De verschillende verhaallijnen die je volgt zijn vaak erg spannend en vol met details over Valdar, waardoor je het continent goed leert kennen.
Elk hoofdstuk wisselt van perspectief en vooral als je de eerste keer vanuit een nieuw personage leest, leer je veel over zijn of haar verleden. Dit is erg goed gedaan en ook kom je weer meer te weten over de geschiedenis van Valdar en al zijn verschillende rassen. Al is het in het begin af en toe verwarrend wie wie is. Achter in het boek staat wel een glossarium, maar aangezien hier al aspecten van de plot worden verraden, moet je dit voorzichtig lezen. De wisseling van gezichtspunt, met aan het einde van een hoofdstuk soms een cliffhanger, zorgt er ook voor dat je aandacht wordt vastgehouden.

Soms komt het taalgebruik wat kinderlijk over, zo moet bijvoorbeeld nog even benadrukt worden dat een tovenaar wel écht slecht is, door te benoemen dat hij kwaadaardig grijnsde. Verder is de ontknoping misschien niet heel verassend, maar De Zwarte Koning is uiteindelijk een spannend verhaal boordevol magie en zeer het lezen waard.
(Sophie Brolsma)


The King – De Zwarte Koning
Mark Menozzi
Prijs: €19,95
ISBN: 978-90-7834-550-3

Leave a Comment