Recensie | Mark Lawrence – Prins der Wrake

Het is niet echt prinselijk om rond te zwerven en te roven met een groep bruten. Toch is dat wat de veertienjarige Honorus Prins Jorg Ancrath doet. Als jongen van tien moest hij toezien hoe zijn broertje en moeder werden vermoord door Graaf Renar. Hijzelf overleefde het drama doordat hij in een doornstruik viel. De doornen hebben stevige littekens in zijn lichaam en geest achtergelaten. Zijn vader sluit onverwachts een wapenstilstand, zonder echt aangedaan te zijn over de dood van zijn vrouw en kind. Als Jorg hersteld is, zweert hij wraak. Hij bevrijdt een groep bandieten uit zijn vaders kerkers en sluit zich bij hen aan. Langzamerhand wordt hij de leider van zijn groep, terwijl hij zijn hart sluit voor alles en iedereen om zich heen.

Mark Lawrence zet vanaf het eerste hoofdstuk de juiste toon. Een moordpartij verklaart meteen dat Jorg geen lieverdje is. Toch weet hij door die wreedheid en slimheid in leven te blijven. In onze tijd zou hij een genie zijn. Hoewel hij getraumatiseerd is, gebruikt Lawrence dat niet als excuus voor Jorg’s daden of om sympathie op te wekken. Dat is, in dit tijdperk van tragische helden en heldinnen, erg verfrissend. Jorg is het personage dat je twee keuzes geeft. Of je haat hem om de nonchalante en wrede manier waarop hij te werk gaat, of je hebt stille bewondering voor zijn slimheid en zijn schelmenstreken. Aangezien het hele boek vanuit Jorg’s standpunt geschreven is, zal de eerste groep het boek wegleggen, terwijl de tweede groep het boek verslindt. Lawrence schrijft in elk geval erg vlot en de pagina’s vliegen voorbij.

Naast het verhaal van Jorg, laat Lawrence merken dat zijn wereld niet zomaar een alternatieve versie van de Middeleeuwen is. Het is een periode in onze toekomst, waarbij een hoop van onze technologie vernietigd is. Al zijn er nog genoeg sporen aanwezig. De mensen zijn nog steeds bekend met God en de werken van Plato. Het werk van de oude Chinezen heeft ook de tand des tijds overleefd. In het begin zijn die verwijzingen wat vervreemdend, pas later beginnen de puzzelstukjes in elkaar te vallen.
Prins der Wrake is duister en niemand is zijn leven zeker. Voor de mensen die houden van actie, schelmenstreken, originaliteit en een verrassend plot, is dit een toproman. Hopelijk duurt het niet al te lang tot deel twee en drie verschijnen.
(Cathinca van Sprundel)


Mark Lawrence
Prins der Wrake
Prijs: € 19,95
ISBN: 978-90-245-7127-7

6 Comments

 1. Tim de KW on August 5, 2011 at 13:54

  Mooi! Ik had de korte recensie van Biblion al gelezen en daarin stond ook dat het boek lekker duister is. Daar hou ik wel van! Dit boek komt bovenaan de verlanglijst te staan.

 2. Cathinca on August 9, 2011 at 09:14

  Fijn.:) Veel plezier met lezen!

 3. Tim de KW on August 9, 2011 at 11:10

  Dankjewel. Komt goed! Ik ben afgelopen zondag weer eens in Selexys Rotterdam geweest, wat een paradijs, en heb het boek gelijk gekocht. Zodra ik Een Stoet van Doden (D.B. Shan) uit heb, gaat niet lang meer duren, ga ik er gelijk aan beginnen en ik zal mijn ervaringen graag delen 🙂

 4. Stéphanie on August 9, 2011 at 14:18

  Leuk! Ik ben heel benieuwd naar je reactie na het lezen.

 5. L.J on November 2, 2011 at 15:25

  Het boek is er leuk en spannend en natuurlijk duister

  ik zou graag willen weten wanneer de tweede en derde deel uitkomen

  • Stéphanie on November 2, 2011 at 15:28

   In het Engels zijn de delen al geschreven, maar nog niet uit. Ik weet niet precies wanneer ze in het Nederlands zullen verschijnen, waarschijnlijk na de Engelse uitgave.

Leave a Comment