Recensie | Marieke Frankema – Sprankels

9200000029980414Sprankels is de eerste verhalenbundel van Marieke Frankema. Met haar twee eerdere romans zette ze lijvige werken neer. Deze keer laat ze zien dat ze haar hand ook niet omdraait voor het schrijven van korte verhalen.

Het boekje bevat een twaalftal verhalen. Sommigen een paar pagina’s, andere flink wat langer. Allemaal met een passend voorblad en toelichting waar het verhaal voor geschreven is en waar de inspiratie voor het verhaal vandaan kwam. Zo is er onder andere Stenenkracht die zich afspeelt rondom de hunebedden, Dooie Thee met Koekjes dat gaat over iemand die langer leeft dan de bedoeling was, Weg Binnendoor over Ramona die een andere weg naar huis neemt en Vlinder over iemand die in een andere dimensie kan zien.

Alle verhalen van Frankema hebben een gemene deler: de werkelijkheid is net een beetje anders dan je verwacht. Er zit altijd een kleine twist aan en dingen zijn niet altijd zoals ze lijken. Dat maakt de verhalen benaderbaar en ook voelbaar – ze raken je echt. Frankema’s kracht ligt in de verhalen die spelen met het magische randje, net op de grens en soms net erover.

Sommige verhalen gaat ze net een stapje verder, verhalen die zich afspelen in een andere wereld en een duidelijkere fantasysetting. Hierin lijkt het alsof Frankema moeite heeft het verhaal goed op papier te krijgen. De stijl is, alleen het mist de magie die haar andere verhalen wel hebben. Gelukkig staan er meer verhalen in de bundel van het eerste soort en zijn de andere soort verhalen haar vergeven.

Dit is wat dat betreft ook een heerlijk feel good fantasyboek van Nederlandse bodem. Eentje om heerlijk erbij te pakken op een onstuimige herfst of winter dag met een grote kop (verse!) thee en een rol koekjes. Voor je het weet ben je er doorheen geschoten – dit geldt zowel voor de bundel als de koekjes.
(Stéphanie de Geus)

Untitled-4
Titel: Sprankels
Auteur: Marieke Frankema
Pagina’s: 182
Leeftijd: 16+
ISBN: 978-94-608-605-46
Uitgeverij: Books Of Fantasy
Boek prijs: € 16,95
Eboek prijs: € nvt

Leave a Comment