Recensie | Maria V. Snyder – Inside Out

inside-outTrella is een van de vele Sloven van Binnen: samen met hen houdt zij het enorme buizenstelsel van Binnen schoon en zorgt ze dat al het werk gedaan wordt voor de Oppers die boven op de hoogste niveaus van Binnen leven. Trella is niet zomaar een sloof: haar medesloven noemen haar de Koningin van de Buizen, omdat zij op plaatsen komt waar nooit iemand anders een voet zet en het hele buizenstelsel kent als haar broekzak. Als ze via haar vriend Cogon geruchten hoort van een zelfbenoemde profeet  genaamd ‘de gebroken man’, en dat er toch echt een poort naar Buiten bestaat, wordt haar leven op z’n kop gezet. Ze gaat opzoek naar die befaamde uitweg en komt er gaandeweg achter dat het systeem van Oppers en Sloven niet helemaal meer juist is.

Maria V. Snyder heeft een originele setting gekozen voor haar verhaal, drie werelden verenigd in een: de wereld van de Oppers, met luxe, ruimte en geen lichamelijk werk, de leefruimten van de Sloven die volgepakt zijn met mensen en gevuld zijn met hard werken en uiteraard het buizenstelsel waar Trella het grootste deel van de tijd is. De beperkingen en onmogelijkheden van Binnen worden steeds beter zichtbaar gedurende het boek en de beklemming en druk onder de Sloven weet ze goed over te brengen: langzaam maar zeker brengt ze alles tot het kookpunt.  De thematiek van het verhaal – het onrecht van een systeem van bevoorrechten en de eenling die daartegen in opstand komt – is niet nieuw, verre van, maar de setting eromheen en zeker ook de personages maken Snyders Inside Out een originele versie van een post-apocalyptische dystopie.

Trella – de verteller van het verhaal – is een goed personage. Snyder heeft haar neergezet als een eigenwijs, anti-sociaal en ietwat egoïstisch kreng dat zich het liefst zo weinig mogelijk inlaat met anderen, zelfs niet met mensen van haar eigen soort. Gedurende het verhaal, zeker onder invloed van Riley, een van de Oppers van de bovenste etages van Binnen van haar eigen leeftijd, en haar beste vriend Cogon, verandert haar houding echter steeds meer en komt ook de andere kant van de buizenkoningin aan het licht. En niet alleen Trella is een interessante dame, ook bijpersonages zijn goed uitgewerkt: zowel Riley als de profeet en Trella’s vriend Cogon hebben meerdere lagen en zijn niet enkel bordkartonnen gezelschap voor de heldin.

Integendeel: Snyder weet een goede heldin neer te zetten, met realistische en geloofwaardige vrienden en vijanden om zich heen, waar de lezer langzaam maar zeker steeds meer sympathie voor krijgt. Dat zorgt er ook voor dat de spanning gedurende het boek stijgt: elk stuk opnieuw komt er een klein beetje meer informatie naar voren en Inside Out is dan ook een behoorlijke pageturner. Dat het verhaal goed geschreven is, weinig moeilijke of ingewikkelde plotlijnen of zinnen bevat, zorgt er alleen maar voor dat het boek sneller uit is.

Snyder had origineler kunnen zijn in de thematiek van haar verhaal en de wijze waarop het geheel zich ontwikkelt, inclusief het romantische deel van het boek, maar de ideeën en personages zijn dermate origineel en creatief dat Inside Out spannend blijft tot het einde en zelfs dan blijven er nog vele eindjes open voor de lezer. Gelukkig maar dat Snyder besloten heeft een tweeluik rondom de buizenkoningin te maken: Outside In is in september 2013 verschenen.
(Noelia Romero Cabrera)

Untitled-4
Titel: Inside Out
Auteur: Maria V. Snyder
Pagina’s: 242
Leeftijd: 15+
ISBN: 978-90347-5583-4
Uitgeverij: Harlequin Young Adult
Boek prijs: €  9,95
Eboek prijs: € 8,99

Leave a Comment