Recensie | Marcel van Driel – Superhelden.nl

Iris Goudhaan speelt het liefst het spel Superhelden op Superhelden.nl en ze is er goed in. Ze gaat van het ene level naar het andere. Ze doet dan ook niets anders dan gamen sinds haar vader zelfmoord pleegde en haar broer er vandoor ging. Ondertussen worden de Superhelden Alex en Fiber worden naar Nederland gestuurd om Iris te ontvoeren en dan begint het avontuur pas echt. Iris moet in een race tegen de klok heel Utrecht door rennen om op tijd bij de bom te komen die een zekere Mr. Oz daar neergelegd heeft. Iris gaat mee met Fiber en Alex naar het geheimzinnige eiland Pala waarvan ze dacht dat het alleen in de game bestond. Daar wordt ze opgeleid tot Superheld. Wat ze niet weet is dat Mr. Oz hele andere plannen voor Iris heeft dan voor de andere Superhelden.

Een spelletje waar de wereld achter het spel echt blijkt te zijn: alleen dat gegeven is al interessant. Superhelden.nl is eigenlijk een jeugdboek voor kinderen vanaf een jaar of twaalf, maar daar hoef je je als volwassene helemaal niet aan te storen. Waar sommige jeugdboeken echt kinderboeken zijn, is Superhelden.nl is er zo eentje die voor alle leeftijden niet alleen leuk, maar ook spannend en -laten we eerlijk zijn – ook een beetje verslavend is. Hoewel Marcel van Driel meteen een tweede verhaallijn introduceert in het tweede hoofdstuk, wordt het nooit verwarrend of onduidelijk. Al vrij snel wordt het verhaal spannend, gecombineerd met de vlotte schrijfstijl van Van Driel is het boek gewoon niet weg te leggen.
Een ander pluspunt is dat Van Driel helemaal thuis is in ‘de jeugd van nu’. Woorden en uitdrukkingen als ‘please’ en ‘what the fuck’ komen voorbij, maar ook Lady Gaga wordt genoemd. Van Driel is niet vies van het gebruik van Engels in zijn boek en dat is erg verfrissend in een publicatiecultuur waarin alles zo angstvallig mogelijk Nederlands wordt gehouden. Daarnaast zijn de verschillende referenties naar films en andere boeken een feest van herkenning. Of dat voor de jongere lezers ook zo is, valt moeilijk te zeggen. Mochten ze de boeken en films niet kennen waarnaar Superhelden.nl refereert, dan is dat ook geen ramp: ze hebben dan tenminste een boek om naar te grijpen zodra Superhelden.nl uit is: iets wat snel zal gebeuren dankzij de verslavende schrijfstijl van Van Driel. Gelukkig is Superhelden.nl 2 ook al aangekondigd.

Ook leuk: de website http://www.superhelden.nl bestaat echt met spelletjes, filmpjes en puzzels waar je zelf het boek mee kunt spelen
(Stéphanie de Geus)


Superhelden.nl
Marcel van Driel
Prijs: € 14,95
ISBN: 978-90-261-2936-0

Leave a Comment