Recensie | Marcel van Driel – Superhelden.nl 3

9200000015511845Iris Goudhaan heeft haar training als superheld afgerond op het eiland Pala. Nog even en dan mag ze op missie van het eiland af. Maar vriendin YunYun is nog herstellende van de test die haar bijna het leven kostte. Iris zet steeds meer vraagtekens bij de motieven van de geheimzinnige Mr. Oz. Ze heeft ook niets meer gehoord van haar broer Justin en ze vraagt zich af hoe het met hem gaat. Als Fiber voorstelt om Mr. Oz te vermoorden, komen de gebeurtenissen op het eiland Pala in een stroomversnelling. Iris wordt samen met Alex, de zoon van Mr. Oz, naar Colorado wordt gestuurd om een satelliet te kapen op een zwaarbeveiligde militaire basis. Alex meent dat Mr. Oz hiermee een derde wereld oorlog wil voorkomen, Justin beweert dat Mr. Oz deze juist wil creëren. Er volgt een race tegen de klok om uit te zoeken wie er nu gelijk heeft, en wie aan welke kant stond.

In november 2010 stuurde Marcel van Driel de tweet “Ik ben op zoek naar een (kinderboeken)uitgever met heel veel lef voor waanzinnig plan. #durftevragen” de wereld in. Superhelden.nl 3 is daar, vier jaar later, het besluit op de serie. Het idee van de kinderen die tegen hun wil als spion worden ingezet is ronduit briljant. De uitvoering zo nog beter. De serie staat bol van de spanning die de lezers in een wurggreep houdt. Dit laatste deel is gewoon niet weg te leggen, je vliegt door het boek en je vergeet de rest van de wereld. In dit deel is Van Driel écht op stoom gekomen.

De lijnen die zorgvuldig uitgezet werden in de eerdere delen komen op een spectaculaire manier samen en net als je denkt dat je doorhebt hoe het zit, zet Van Driel je weer op het verkeerde been. De ontluikende liefde tussen Alex en Iris is een mooie toevoeging zonder zoetsappig te worden – ook een gave. Samen met Iris’ liefde voor haar broer en de verwarring over de plannen van Mr. Oz zorgt het voor een grijze wereld waar niets is wat het lijkt. Van Driels personages maken fouten, ze vloeken en tieren, er wordt gezoend, er vallen doden, er verdwijnen mensen (kinderen) en er gebeuren fikse (dodelijke) ongelukken. Dit zorgt ervoor dat je op het puntje van je stoel zit – het hele boek lang.

Daarnaast heeft Van Driel aan alles gedacht. De verwijzingen naar de films en boeken, de gaven van de kinderen, de training die ze gehad hebben en de manier waarop ze met volwassenen omgaan. Alles valt op zijn plek en klopt gewoon in dit boek. Het soort boek wat je gelezen hebt en nóg een keer wilt lezen. Van Driel werkt nu aan Nachtmerrieman, een thriller voor volwassenen, en het is te hopen dat hij deze lijn doorzet, want hij heeft de lat voor zichzelf erg hoog gelegd.
(Stéphanie de Geus)

Untitled-5
Titel: Superhelden.nl 3
Auteur: Marcel van Driel
Pagina’s: 321
Leeftijd: 12+
ISBN: 978-90-261-3501-9
Uitgeverij: de Fontein
Boek prijs: € 15,99
Eboek prijs: € nvt

Leave a Comment