Recensie | Maggie Stiefvater – De Ravenjongens

9200000015479657Blue Sargent komt uit een spirituele familie. Haar moeder is helderziende en kan de zielen zien van hen die gaan sterven. Blue heeft ze zelf nog nooit gezien, maar daar komt verandering in wanneer een jongen haar op een dag aanspreekt. Zijn naam is Gansey. Hij blijkt een rijke student op de lokale privéschool Aglionby te zijn. De jongens van Aglionby staan bekend als de Ravenjongens en betekenen niets dan problemen.
Zolang ze zich kan herinneren heeft de spirituele familie van Blue haar verteld dat zij haar ware liefde zal vermoorden. Ze had nooit voorzien dat dit een probleem zou worden. Maar nu haar leven verweven raakt met de sinistere wereld van de Ravenjongens, is ze daar niet zo zeker meer van…

Het boek gaat meteen goed van start met de dreigende belofte dat als Blue haar ware liefde kust, hij zal overlijden. Niet echt een leuke gedachte als je zestien bent en nog nooit een jongen hebt gekust en er ook nooit één zal kussen, als het aan deze voorspelling ligt. Blue weet wel beter dan de voorspelling te negeren, aangezien het haar moeder was die de voorspelling deed. Aan haar duidelijke plan, naar school gaan en geen jongens zoenen, komt een einde als ze in contact komt met Gansey en zijn vrienden. Zo raakt Blue betrokken bij een bijzondere zoektocht naar magische plekken en personen uit mythes.
In het begin is het lastig om echt in het verhaal te komen. De eerste hoofdstukken worden vanuit verschillende personen verteld zonder dat je de achtergrond van deze personen krijgt. Die krijg je eerst alleen van Blue. De anderen doen er het hele boek over om een beetje duidelijkheid te scheppen. Dat de uiteindelijke slechterik ook maar een bijrol heeft in het geheel, maakt het een ongeloofwaardig karakter.

Dat is heel jammer want buiten de slechterik en de ontknoping van dit eerste deel is De Ravenjongens een heel aangenaam boek om te lezen. Maggie Stiefvater heeft een vlotte, beeldende schrijfstijl en betrekt je daarmee moeiteloos in de zoektocht van Blue en haar vrienden. Zou het fijn zijn om de achtergronden wat uitgewerkt te krijgen? Zeker weten, hoewel: heel storend is het nooit en bij de laatste pagina aangekomen, weet je precies genoeg. De enige waar je geen hoogte van krijgt is de slechterik en dat is voor de impact van zijn boze plan wel jammer.

Stiefvater heeft aangekondigd dat De Ravenjongens het eerste deel van een vierdelige reeks is.
(Rebecca de Man)

Untitled-3
De Ravenjongens
Maggie Stiefvater
Pagina’s: 365
Leeftijd: 15-18
ISBN: 978-90488-1834-1
Uitgeverij: Moon
Boek prijs: € 17,95
Eboek prijs: € 6,49

Leave a Comment