Recensie | Lissa Price – Starters

‘IK GRIEZEL van Enders.’
Een openingszin die in vier woorden een geweldig boek samenvat.

Door de Oorlogen van de Sporen is er een kloof ontstaan tussen de bevolking. Alleen kinderen onder de twintig en volwassenen boven de zestig werden ingeënt tegen de dodelijke Sporenaanvallen, en daarom wordt de wereld nu voornamelijk bevolkt door deze Starters en Enders.

Callie en haar zevenjarige broertje Tyler zijn dakloos en wees. Omdat ze ook geen grootouders meer hebben, zijn ze onopgeëiste minderjarigen: Starters zonder rechten. Eigenlijk moeten ze worden opgeborgen in een inrichting. Die plek is zo mogelijk nog erger dan de kraakpanden waar Callie en Tyler nu met hun vriend Michael wonen. Callie doet er alles aan om uit handen van de Enders te blijven.

Maar Tyler is ziek en Callie heeft geld nodig. Als ze geronseld wordt door het bedrijf TopBestemmingen, lijkt dat een uitkomst. Het enige wat ze hoeft te doen is haar lichaam verhuren aan een Elder die zich weer eens jong wil voelen. Callie zal in slaap gebracht worden, waarna het bewustzijn van de Elder via een chip in haar hoofd geplaatst wordt.

Gedwongen door de omstandigheden besluit Callie in te stemmen met de procedure. Maar de chip in haar hoofd doet niet wat hij hoort te doen. Callie wordt te vroeg wakker. Plotseling leidt ze het leven van een rijke Ender en heeft ze een date met de zoon van een senator. Maar dan ontdekt ze dat haar leven in gevaar is.

Lissa Price, die eerder film- en (kinder)scenario’s schreef waarvoor ze meerdere malen werd bekroond, levert met het beeldend geschreven Starters een ijzersterk Young Adult debuut af. Haar hoofdpersoon Callie is zo levensecht dat het geen enkele moeite kost om je in te leven in haar wereld. Callie maakt goede en verkeerde beslissingen en doet wat ze kan om daar het beste van te maken. De bijzondere post-apocalyptische wereld waarin zij leeft klopt aan alle kanten: zo zou het best kunnen gaan.

Het verhaal is zo meeslepend, dat je het gewoon niet wilt wegleggen. De plotwendingen en de verrassende ontknopingen, de situatie rondom Callie’s broertje Tylor: het is nagelbijtend spannend. Zelfs in het staartje van het boek vinden gebeurtenissen plaats, die je verleiden om het boek dicht te slaan en onmiddellijk weer te openen op pagina 5: nog een keer!

Hoewel Starters als verhaal helemaal af is, is het geweldig om te horen dat Price aan een deel twee werkt: Enders. Wil je daar niet op wachten, Google dan op ‘Portrait of a Starter’ ; een kort verhaal over hoe het allemaal begon tussen Callie en Michael.

Geweldig verhaal, prachtige cover-art en een onberispelijke vertaling door Mariette van Gelder. Vijf sterren dik verdiend.
(Ingrid Bilardie )


Lissa Price
Starters
Prijs: € 17,95
ISBN: 9789000309887

Leave a Comment