Recensie | Lissa Price – Enders

9200000015354786Callie Woodland heeft de bodybank vernietigd. Met die actie heeft ze de praktijken van de Ouweheer succesvol een halt toegeroepen. De lichamen van Starters, de jonge mensen, kunnen niet meer verhuurd worden aan de Enders. Zijn de problemen daarmee van de kaart? Nee. De Starters die een chip van de Bodybank in hun hoofd hebben, de Metals, lopen nog steeds gevaar. De Ouweheer heeft plannen met hen en wenst zich niet te laten dwarsbomen door een meisje. Callie staat op het punt alles te verliezen waar ze zo hard voor gevochten heeft: haar broertje Tyler; haar beste vriend Michael; de villa die ze erfde van haar huurder Helena. Dan krijgt ze hulp uit onverwachte hoek, van de mysterieuze Hayden. En de stem die Callie hoort in haar hoofd, die bekend klinkt en haar steeds weer hoop en moed brengt: kan dat echt de stem van haar overleden vader zijn?

Het kost Lissa Price wat moeite om op gang te komen, in dit vervolg op haar briljante en originele debuut dystopische roman Starters. Tijdens het lezen verlang je haast naar een ouderwetse proloog waarin nog even de belangrijkste gebeurtenissen en personages uit Starters aan bod komen, zodat het niet binnen het verhaal herhaalt hoeft te worden. Price, heeft volgens een van haar antwoorden op haar eigen website, bewust gekozen voor deze aanpak, om zo van Enders een los te lezen boek te maken. Het is een kunststukje waar Price duidelijk mee worstelt en in een later antwoord raadt ze haar lezers juist aan om Starters toch echt eerst te lezen. Een duidelijkere keuze hierin was het boek ten goede gekomen.

Gelukkig schiet Price na een pagina of honderd in de juiste versnelling. Weg zijn de aarzelingen en de overdaad aan namen en de herhalingen. Het verhaal krijgt de charme en de betovering terug die Starters zo bijzonder maakte. Onverwachte plotwendingen, het sterke karakter van Callie en haar lef om kwetsbaar te zijn, het is allemaal terug. In een sneltreinvaart neemt Price je mee door een bijzondere wereld, waar de ene na de andere gebeurtenis onvermijdelijk leidt tot een dramatisch ontknoping. Callie’s ongeëvenaarde doorzettingsvermogen, haar compassie voor anderen en haar wil om te vechten voor wie haar dierbaar zijn geven het verhaal een bijzondere glans.

De vertaling van Mariette van Gelder verdient een pluim. Soepel, foutloos, en met een mooi behoudt van sfeer.

Starters en Enders zijn verkocht als een tweeluik en het verhaal eindigt dan ook als een afgesloten geheel – wat behoorlijk jammer is. Callie Woodland is een prachtig personage en de wereld waarin zij leeft biedt veel ruimte voor nog veel meer moois. Een dikke aanrader om te lezen en te herlezen.
(Ingrid Bilardie)

Untitled-4
Titel: Enders
Auteur: Lissa Price
Pagina’s: 320
Leeftijd: 15 jaar en ouder
ISBN: 978-90003-1046-3
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Boek prijs: € 18,99
Eboek prijs: € 4,99

Leave a Comment