Recensie | Leigh Bardugo – Schim en Schaduw

Schim en schaduwRavka was ooit een rijk land, totdat de geheimzinnige Schaduwvlakte het land in tweeën spleet. Deze duisternis is vergeven van monsters en andere akelige creaturen. Het is een levensgevaarlijk karwei om van Oost naar West te reizen. Daarnaast is het land omringd door vijanden die elk moment kunnen binnenvallen. De magische Grisha en het leger zijn de enigen die de inwoners behoeden van de ondergang. De wees Alina Starkov werkt als kaartenmaker bij het leger en heeft verder niet veel talenten, tot het moment dat haar regiment in de Schaduwvlakte wordt overvallen. Plotseling ontwaakt er in Alina een bijzondere kracht. Die kracht kan het einde van de Schaduwvlakte en de redding van Ravka betekenen. Voor ze het beseft, wordt Alina meegenomen naar het hof om getraind te worden als Grisha, de magische elite van Ravka, geleid door de Duisterling.

In het buitenland rees Schim en Schaduw al snel tot de toppen van de bestsellerlijsten. Dit boek zou het begin zijn van een nieuw genre: Tsaarpunk. De sfeer die Leigh Bardugo weet te scheppen doet inderdaad denken aan het Rusland van voor de revolutie. Bontmutsen, kou, een agrarische samenleving, het geloof in vele heiligen. Tot in de kleinste details weet ze haar wereld tot leven te brengen, terwijl ze weet te voorkomen dat het verhaal verzuipt in infodumps. Daarnaast is het niet moeilijk om mee te leven met de muizige en angstige Alina, die zich uiteindelijk helemaal laat meeslepen in het weelderige leven aan het hof. De liefde die ze voelt voor haar jeugdvriend Mal is voorspelbaar – het blijft toch een Young Adult boek – maar de plot en decor zijn zeker spannend en origineel. Ook hebben de meeste personages zowel hun goede als hun slechte kanten, al blijven sommige motieven ietwat duister. Bardugo zet er ook vanaf het begin de vaart in, zonder al te veel gedwaal. Juist op het moment dat het verhaal wat rustiger wordt, komt het hele plot (positief) op z’n kop te staan en werkt ze prima toe naar een dramatische en spannende ontknoping.

Liefhebbers van Young Adult fictie kunnen hun hart ophalen met Schim en Schaduw. Gelukkig komen er nog twee delen aan.
(Cathinca van Sprundel)

Untitled-4
Titel: Schim en Schaduw
Auteur: Leigh Bardugo
Pagina’s: 336
Leeftijd: YA
ISBN: 978-90-206-7974-8
Uitgeverij: Blossom Books
Boek prijs: € 16,95
Eboek prijs: € nvt

2 Comments

  1. Kelly on July 11, 2014 at 14:13

    Ik zat heel erg te twijfelen of ik deze leuk zou gaan vinden. Fijn om je recensie te hebben gelezen, ik ben nu wel erg enthousiast!

  2. Irene on August 1, 2014 at 09:43

    Leuke recensie, ik heb de Engelse versie op de plank staan, ben er nog niet aan begonnen, maar hij staat nu weer een stukje hoger op mijn te lezen lijst! Thanks

    Groetjes

    Irene @ Ijskoude passie.com

Leave a Comment