Recensie | Leigh Bardugo – Dreiging en Duisternis

dreiging en duisternisNa de confrontatie met de Duisterling ontvluchten Alina Starkov en haar jeugdvriend Mal Oretsev Ravka, om een nieuw leven op te bouwen. Dit gaat alleen minder makkelijk dan gehoopt. Alina kan haar lichtkrachten niet gebruiken en daar lijdt ze onder. Daarnaast blijft de Duisterling in haar dromen en gedachten rondspoken, terwijl ze dacht hem verslagen te hebben op de Schaduwvlakte. Al snel halen de gebeurtenissen in Ravka Mal en Alina in. Er dreigt een burgeroorlog tussen de troepen van de koning en de Duisterling. Daarnaast is er een nieuwe orde ontstaan die Alina vereert als een heilige. Ook verschijnt er een nieuwe speler ten tonele: de charmante prins Nikolai, tweede zoon van de koning, die Alina de leider wil maken van een nieuw grishaleger én haar de troon aanbiedt.

Dreiging en Duisternis is het vervolg op het bejubelde Schim en Schaduw. De sfeer van Ravka, dat geïnspireerd is op het tsaristische Rusland, blijf boeien. Net als het vorige deel wordt Alina van hot naar her gesleept, terwijl ze probeert grip te krijgen op haar eigen leven, zonder een speelbal te worden van de Duisterling of één van de andere partijen die haar willen gebruiken om Ravka te veroveren. Hoewel de Ravkaanse politiek een belangrijke rol speelt, is dit gelukkig geen saai boek. Leigh Bardugo focust op Alina’s ontwikkeling als personage en op de relatie tussen haar en Mal, die door alle gebeurtenissen zwaar onder druk komt te staan. Verder hulde voor het personage Nikolai, die de nodige spanning en humor met zich meebrengt. Hij is de archetypische charmante schavuit, maar Bardugo weet hem ook de nodige diepte mee te geven.

Dreiging en Duisternis is, zoals de titel al vertelt, duisterder dan het eerste deel. Daar moet je van houden, maar voor wie lekker met een dekentje op de bank een spannend boek wil lezen, is Dreiging en Duisternis een echte aanrader.
(Cathinca van Sprundel)

Untitled-4
Titel: Dreiging en Duisternis
Auteur: Leigh Bardugo
Pagina’s: 432
Leeftijd: YA
ISBN: 978-90-206-7976-2
Uitgeverij: Blossom Books
Boek prijs: € 17,95
Eboek prijs: € nvt

Leave a Comment