Recensie | Kristin Cashore – De gave van Katsa & Verraad in de dalen

Een bijzonder sterke vrouwelijke hoofdpersoon gaat op een moeilijke missie, bewijst keer op keer haar zelfstandigheid, wordt uiteindelijk toch verliefd op een prins, maar blijft – stoer als ze is – toch onafhankelijk. Het aloude heldenverhaal vanuit vrouwelijk perspectief, met de liefde als inzet, is een bekend gegeven in het fantasygenre. ‘Fantasy romance’ wordt het wel genoemd. Elizabeth Haydon won er in de jaren ’90 de World Fantasy Award mee.

De Amerikaanse Kristin Cashore is blijkbaar verknocht aan deze vorm van stoere-meiden fantasy, want zowel De gave van Katsa als Verraad in de dalen bewegen zich langs de voorspelbare lijnen van dit subgenre. Zowel de vechtmachine Katsa, als de monsterlijk mooie Vlam zijn heldinnen van bovenmenselijke proporties. In beide gevallen is dit letterlijk, want elk van hen heeft een geheime gave die diep in de kleurrijke fantasywereld is verankerd: Katsa heeft de gave in elke omstandigheid te overleven en Vlam is de laatste van de ‘monstermensen’, waar ze naast haar bijzondere schoonheid ook manipulatieve krachten aan heeft te danken.

In De gave van Katsa groeit de jonge heldin op aan het hof van haar oom, koning Randa. Vanwege haar bijzondere talenten wordt ze door hem gedwongen zijn tegenstanders uit de weg te ruimen. Maar geleidelijk aan groeit Katsa’s verzet. In het diepste geheim sticht ze de Raad, een groep geestverwanten die het beleid van de koning saboteert. Tijdens een van haar missies maakt ze kennis met prins Po, ook een begaafde.Samen gaan ze op reis om zijn nichtje te redden.
Verraad in de dalen speelt zich af voor De gave en kan dan ook gezien worden als een soort prequel. Vanwege Vlam haar manipulatieve krachten is ze nodig aan het hof. Er dreigt een oorlog en ze kan daarin een belangrijke rol vervullen. Maar dan stuit ze op de ondoorgrondelijke en knappe prins Brigan…

Cashore beschrijft erg mooi en zuigt je door haar gedetailleerde wereld mee in het verhaal, maar ze weet ook teleur te stellen. Tegenover haar gevoel voor uiterlijkheden, staat een tekort aan inlevingsvermogen. Gebrekkige dialogen, langdradige interne monologen en infodumps volgen elkaar in rap tempo op. Zo goed als ze is in beschrijvingen, zo gebrekkig is Cashore als het aankomt op motivaties van hoofdpersonen.
Katsa en Vlam zijn houten klazen (of zijn het klazina’s?), bewogen door een schrijver die vooraf al wist wat ze wilde vertellen en weinig ruimte laat voor de felbestreden onafhankelijkheid van haar hoofdpersonages. Ze voelen dat er naar hen gekeken wordt, praten in het luchtledige en mijmeren in gedachten, om het plot maar aan elkaar te breien en de schrijver een stem te geven om de wereld verder toe te lichten. Helaas is het allemaal meer dan de prachtige vertaling door Erica Feberwee kon verbloemen.

Maar laat dit de pret niet drukken. Fantasy romance kent zijn eigen wetmatigheden en er zullen talloze lezers zijn die smullen van zowel De gave van Katsa als Verraad in de dalen. Beide boeken zijn prima voer voor fantasy-allesvreters die niet te kritisch zijn en houden van sterke vrouwelijke hoofdpersonen. Laat die lezers hun ogen vooral open houden voor deel 3: Bitterblue.
(Maarten Kroon)


Kristin Cashore
De gave van Katsa
Prijs: € 16,95
ISBN: 978-90-488-0159-6


Kristin Cashore
Verraad in de dalen
Prijs: € 17,95
ISBN: 978-90-488-0439-9

 

Leave a Comment