Recensie | Kiera Cass – The Selection

Kiera Cass - The SelectionEen dystopische setting. De Verenigde Staten heten nu Ilea en er is een kastestelsel ontstaan, van doodarme achten tot superrijke twees en eens. Het felle, eigengereide meisje America (een vijf) kan niet kiezen tussen haar jeugdvriend Aspen (een zes notabene) en de liefde die haar toegeschoven wordt: Prins Maxon. America is namelijk uitgeloot om mee te doen aan de Selectie, een soort realityshow waarin prins Maxon zijn toekomstige echtgenote zal kiezen uit 35 meisjes. Dit tot groot plezier van haar zusje May. Als America van haar vader een hangertje krijgt van een zangvogel, zijn er zoveel overeenkomsten met The Hunger Games dat je het boek met een zucht en een ‘ken ik al’ aan de kant wilt schuiven.
Maar wacht. Zet even door. Vrij plotseling merk je dat The Selection niet-weg-te-leggen zo leuk is geworden. Grappig, onderhoudend, spannend, vol met onvoorziene gebeurtenissen en plotwijzigingen.

America, een meisje uit de vijfde kaste, is hopeloos verliefd op Aspen, een jongen uit de zesde kaste. Een liefde die niet kan, want Aspen houdt te veel van America om haar te trouwen. Hoe zou hij haar moeten onderhouden van het weinige geld dat hij verdient? Als bericht komt dat de Selectie plaats zal vinden, moedigt Aspen America aan om zich in te schrijven. Tot America’s stomme verbazing wordt ze uitgekozen. ‘Even mijn gezicht laten zien en dan weer naar huis,’ is haar eerste insteek. Want al is het geld dat deelname oplevert is welkom in haar gezin, geen haar op haar hoofd denkt er aan de stoffige prins Maxon te verkiezen boven de liefde van haar leven. Maar het loopt anders. Vlak voor America afreist, krijgen zij en Aspen ruzie. America is volledig in de war en ziet het paleis van prins Maxon nu als een toevluchtsoord. Haar hart kan ze hem niet bieden, maar wel haar vriendschap, als hij haar toestaat zo lang mogelijk te blijven.

De manier waarop het leven in het paleis van Prins Maxon en zijn familie en de afvalwedstrijd zelf beschreven worden is misschien wat voorspelbaar, maar daarom niet minder leuk om te lezen. En America blijkt grappig, dapper en loyaal en vooral verscheurd. Uiteindelijk geeft auteur Kiera Cass het verhaal ook nog wat politieke zwaarte mee, door de lezer te laten meekijken bij beleidsbeslissingen en door het paleis te laten lijden onder geheimzinnige aanvallen.

Maar de hoofdmoot van deze boeiende YA is toch wel de romantische verhaallijn. Waarvoor zal America uiteindelijk zal kiezen: Prins Maxon en de kroon, of Aspen en een onzekere toekomst… of zullen de omstandigheden voor haar kiezen?

End of book 1, staat op de laatste pagina te lezen. Het is te hopen dat Cass vlot met een deel 2 komt, want hoewel The Selection op een logisch moment eindigt zodat je met een goed gevoel het boek dichtslaat, willen alle lezers vast dolgraag weten hoe het verder gaat.
(Ingrid Bilardie )

Untitled-3

Titel: The Selection (Engels)
Auteur: Kiera Cass
Pagina’s: 327
Leeftijd: 15+
ISBN: 9780062203137
Uitgeverij: Harperteens
Boek prijs: € 17,99 (hardcover) /  € 11,99 (paperback)
Eboek prijs: n.v.t.

2 Comments

  1. Joanydvv on July 26, 2013 at 13:20

    Het tweede deel is er al hoor. Het heet ‘The Elite’ en is al een paar maanden uit. Het wachten is nu op boek drie wat ‘The One’ zal heten.

  2. weirdo on November 23, 2013 at 14:17

    Bestaat het ook in het nederlands?

Leave a Comment